Tweede Wereldoorlog veteranen teleurgesteld

Foto: RenkumNieuws

Vijf Tweede Wereldoorlog veteranen gaan een dag eerder naar huis. Zij kwamen naar Nederland voor de heropening van het Airborne Museum in Oosterbeek.

Wegens de beslissingen omtrent het Coronavirus ging het programma van de uitgenodigde veteranen niet door.

Airborne Museum

Donderdagmiddag zaten Ray Whitwell, Tom Schäffer, Larry Martin, Geoff Roberts en Harry Rawlings nog vol verwachting en nieuwsgierigheid te lunchen in restaurant Schoonoord aan de Utrechtseweg. Er werd gegrapt over het Coronavirus, ellebogen en voeten uitgewisseld en vol hoop dat er niets afgezegd werd. Geoff Roberts: “Ik ben heel nieuwsgierig. Ik hoorde dat alles is veranderd.” Er was toen al bekend dat zij niet bij de officiële opening ’s avonds in het Airborne Museum zouden zijn, maar alleen ’s morgens bij de pers bezichtiging.

Erg verdrietig

Maar het heeft niet zo mogen zijn. Het is erg verdrietig voor de medewerkers en bestuur van het Airborne Museum die hier jaren van voorbereidingen in hebben zitten. Vorig jaar restaureerde men de buitenkant van het museum. Toen bleef het museum gewoon open. Na de 75e Airborne herdenkingen sloot het voor een algehele herinrichting. Vijf maanden was het museum gesloten, alles werd er uit gehaald, ingepakt, aangepast, gewijzigd of vernieuwd. De afgelopen weken is hard gewerkt het museum weer in te richten.

Opening uitgesteld

Vandaag, vrijdag 13 maart zou het zover zijn. Maar het kabinet besloot maatregelen te nemen om het Coronavirus in te dammen. Daarop kon het Airborne museum niet anders dan de opening uitstellen. Het museum blijft in ieder geval dicht tot 31 maart. In De Gelderlander vertelt directrice Sarah Heisse hoe dit uitstel er bij het museum heeft ingehakt.

Terug naar Engeland

Vanavond, 13 maart, gaan de veteranen met de London Taxi Charity For Military Veterans weer terug naar huis. Alle plannen die zij hadden kunnen nu allemaal geen doorgang vinden. (Zij zouden nog bij burgemeester Marcouch langsgaan en de Eusebiuskerk op de markt bezoeken.)

Het is ook niet anders

De veteranen vinden het jammer, maar het is ook niet anders. Gelaten en moe gingen de stoere mannen gisteren vroeg slapen. Op vrijdag is er nog tijd om wat kleine dingen te doen en dan weer op weg naar huis.
Until we meet again.
Zie ook: Heropening van het Airborne Museum in Oosterbeek uitgesteld

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden