Lezing Wim Lavooij over de verwoesting en wederopbouw van Arnhem

Foto: Rheden.nieuws.nl

Woensdag 18 maart vertelt stedenbouwkundige Wim Lavooij over de impact van Market Garden op Arnhem en omgeving. Ook geeft hij  toelichting over de latere herstelwerkzaamheden aan het stadsgezicht van Arnhem.

De verwoesting van Arnhem was anders dan velen denken.

Arnhem verwoest

“Anders dan velen denken is Arnhem met name verwoest in de periode na Market Garden. De schade aan de stad was als gevolg van Market Garden groot. Maar die was beperkt tot de omgeving van de Rijnbrug en de route vanaf Oosterbeek door de stad. De latere gevechtshandelingen en de evacuatie van de bevolking hadden veel grotere gevolgen.
Vervolgens hebben de ambitieuze wederopbouwplannen gezorgd voor een afbraak van herstelbare woningen en gebouwen, die vergelijkbaar is met de omvang van de oorlogsschade,” aldus Lavooij.

‘Werdegang’

De lezing zal ook de ‘Werdegang’ van het wederopbouwplan behandelen. Het verschil van inzichten in wat wederopbouw inhoudt tussen de supervisor en het stadsbestuur heeft met name voor veel vertraging en onnodige sloop geleidt.

Wim Lavooij

Wim Lavooij is stedenbouwkundige. Hij was twaalf jaar werkzaam bij de Dienst Stedebouw van de gemeente Arnhem. Daarna was hij drieëntwintig jaar stedenbouwkundig ontwerper en partner in SAB, een adviesbureau voor ruimtelijke ordening en ontwerp. Tijdens zijn lange carrière heeft hij een diepgaande kennis opgebouwd over de (bouw)geschiedenis van Arnhem. Hij heeft er bovendien gedurende een groot aantal jaren zelf zijn steentje aan bijgedragen. Wim Lavooij schreef eerder Gebouwd in Arnhem, Twee eeuwen bouwen aan Arnhem en Arnhem in beweging.

De Serre van Rozendaal

Onder deze naam zijn de tuinkamer en serre van de Kerk van Rozendaal elke woensdagochtend open tussen 10.00 en 12.30 uur. Het is bedoeld als ontmoetingsplek voor inwoners van Rozendaal en andere belangstellenden. Samen met de gemeente Rozendaal organiseert de kerk deze wekelijkse inloopochtend.
Die ochtenden zijn openbaar, dus nadrukkelijk bedoeld voor iedereen die het leuk vindt om te komen. Een team van vrijwilligers treedt op als gastvrouw en gastheer en zorgt voor koffie, thee en gezelligheid. Van tijd tot tijd worden activiteiten georganiseerd als lezingen, workshops, muziek. Voor het programma tot en met juli 2020 klik hier.

Lezing

De lezing van Wim Lavooij vindt plaats op woensdag 18 maart bij de Kerk van Rozendaal, in de Serre van Rozendaal, aan de Kerklaan 15.
De lezing begint om 10.30 en duurt met een korte pauze ongeveer anderhalf uur. Je kunt binnenlopen vanaf 10.00 uur.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden