Lezing over Thorbecke op 28 februari: Tegen de ‘oude lui’.

Foto: Molenplaats Sonsbeek

Prodesse Conamur organiseert in de reeks voorjaarslezingen op 28 februari een voordracht met de titel: Tegen de ‘oude lui’. Thorbecke, Arnhem en het liberalisme.

De spreker is Prof. dr. Remieg Aerts.

Negentiende-eeuwse staatsman

De Gelderse hoofdstad Arnhem heeft een bijzondere plaats gehad in het leven van de negentiende-eeuwse staatsman Johan Rudolf Thorbecke. Hij bracht graag zijn vakantieweken door in de mooie omgeving, die hem dierbaar was. De roemruchte Arnhemse Courant begeleidde de opgang van de liberale leider en behoorde lange tijd tot zijn trouwste bondgenoten. De Arnhemse advocaat J.M.de Kempenaer was in 1848 zijn medelid in de grondwetsherzieningscommissie.

De tekst gaat door onder de foto.

Prodesse Conamur
Johan Rudolph Thorbecke

Krachtmeting

Maar Arnhem was ook het toneel van de dramatische krachtmeting in 1852. Toen, als minister van Binnenlandse Zaken, legde Thorbecke met harde hand de nieuwe constitutionele bestuursregels op aan de ‘oude orde’. En die was vertegenwoordigd door de beste vriend van zijn jongere jaren, W.A. Schimmelpenninck van der Oye, de commissaris des Konings.
In deze afrekening werd het persoonlijke politiek. Of was het omgekeerd?

Over de spreker

Remieg  Aerts is hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over politieke cultuur, democratie, media cultuurgeschiedenis en stadsgeschiedenis. In 2018 verscheen het bekroonde boek Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman. Binnenkort verschijnt Denkend aan Nederland. Over geschiedenis, politiek en nationaliteit (Amsterdam: Prometheus 2020).

Meer informatie

Prodesse Conamur heeft als doel de beoefening van geschiedenis en oudheidkunde met betrekking tot Arnhem, en de kennis daarvan te verspreiden.
Deze lezing vindt plaats op vrijdag 28 februari in de Molenplaats Sonsbeek aan de Zijpenedaalseweg 24A. Telefoon 026-445 06 06.
Het begint om 20.00 uur, maar de zaal is open vanaf 19.30 uur. Het eindigt rond 22.00 uur. In de pauze is tegen betaling een drankje verkrijgbaar.
Toegang is gratis voor leden. Belangstellenden zijn welkom en betalen € 3,00.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden