Herman Centraal over China in Luxor Live 

Foto: Annete Nijs. Nieuws.nl

Op 11 februari gaat het bij Herman Centraal in Luxor Live een hele avond over China. Geen land ter wereld heeft de afgelopen decennia zo’n opkomst meegemaakt. Daarmee heeft het land een dominante plek op het wereldtoneel verworven.

Wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland en, natuurlijk, hoe is de band die Arnhem heeft met Wuhan?

Magazine-karakter

Herman Centraal is sinds 2016 dé talkshow van Arnhem, over de stad en haar diverse bewoners. De shows hebben een magazine-karakter, met onderwerpen die variëren van kunst, cultuur en politiek tot maatschappij, religie, sport, geschiedenis en onderwijs. Er wordt een licht geschenen op wat goed gaat en wat beter moet. Kritisch, eerlijk en constructief: dat is Herman Centraal. Op deze manier betrekken ze Arnhemmers bij hun stad en bij elkaar.

Wie is erbij

Annette Nijs, vroeger staatssecretaris onder Balkenende, Jan van Dellen, wethouder Economische Zaken bij de gemeente Arnhem, cultureel antropoloog Else Gootjes en Pete Wu, journalist, schrijver en programmamaker zullen het over China hebben. Verder is er Tim Lenders, de huiscolumnist van dienst, en Bastian Steven, zanger.

Annette Nijs

Na haar periode als staatssecretaris in de eerste twee kabinetten Balkenende, legde econoom Annette Nijs zich toe op China. Ze is zo’n 100 dagen per jaar te vinden in het land van de rijzende zon. Onlangs bracht ze haar tweede boek uit The China Factor. Daarin gaat ze natuurlijk in op geopolitieke verschuivingen, maar ook op het nieuwe sociaal-kredietsysteem. De ontwikkeling van China is niet meer dan een wonder te noemen, maar waar eindigt het, en welke gevolgen heeft het voor ons?

Jan van Dellen

Arnhem heeft al sinds 1999 een stedenband met Wuhan, een stad met meer inwoners dan Parijs of Londen. Wat hebben wij daar nou eigenlijk aan? En misschien beter geformuleerd: wat heeft een miljoenenstad aan een vriendschapsband met een klein provinciestadje uit de lage landen? En wat kunnen wij zeggen over mensenrechten? Het schijnt dat je in China geen zaken kunt doen zonder op de slippen van ministers en burgemeesters mee naar binnen te komen. Maar is dat lastig, of zorgt het voor onverbrekelijke zakenbanden? Jan van Dellen is wethouder economische zaken in Arnhem, en komt erover vertellen.

Else Gootjes

In 2008 verscheen het boek Chinese Arnhemmers waarin cultureel antropoloog Else Gootjes de geschiedenis van de eerste generaties Chinese migranten in Arnhem optekende.
Het boek geeft een heldere kijk op deze eerste generatie migranten die Nederland binnenkwam. Dat er weinig bekend was over deze groep was voor Else een aanleiding om zich te verdiepen in de achtergrond en de redenen waarom de Chinezen zich in Arnhem vestigden. Inmiddels zijn we vele jaren verder en wordt de relevantie van dit onderzoek wederom duidelijk. Else Gootjes is te gast om terug te blikken op het onderzoek van destijds.

Pete Wu

Pete Wu (1985) studeerde American studies, mediafilosofie en journalistiek. Met die diploma’s op zak ging hij aan de slag als journalist, schrijver en programmamaker. Hij zoek bij voorkeur naar verhalen die zelden verteld worden en mensen voor wie de toegang tot de media niet vanzelfsprekend is.
Eind vorig jaar verscheen De bananengeneratie: over het dubbelleven van Chinese Nederlanders van nu. Voor dat boek sprak Pete Wu met 45 ‘tweede generatie lotgenoten’: mensen die net als hij geel van buiten en wit van binnen zijn. Allemaal jonge mensen die net als hij zoeken naar een evenwicht tussen de twee culturen waarin ze zijn opgegroeid.

Zanger en huiscolumnist

Bastian Steven is de eerste zanger die vanwege groot succes voor de twééde keer te horen is bij Herman Centraal. Na de eerste EP, die in april vorig jaar uit kwam, besloot Bastian om een jaar lang iedere maand een nieuwe single uit te brengen. Na een volle zomer, twee shows op Tomorrowland en een Amerikaanse tour rondom het South Bend Jazz festival komt hij op 13 februari in Luxor Live alle nieuwe muziek live spelen. Op 11 februari geeft ie daarvan alvast een voorproefje.
Tim Lenders is de huiscolumnist van dienst. Of hij zich aan het thema gaat houden? Dat moet nog blijken.

Meer informatie?

Dinsdag 11 februari om 19.30 uur (deuren open om 19.00 uur) is Herman Centraal in Luxor Live aan het Willemsplein 10. Toegang voor  is € 7,50. Studenten en Gelrepashouders betalen € 3,75.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden