Met gehoorbeperking genieten van muziek en theater

Foto: Het Gelders Orkest

Op 9 februari brengen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten in samenwerking met het Zwolse Theater Gnaffel het bijzondere theaterconcert Uilskuiken. Bij Uilskuiken kunnen kinderen en volwassenen, ook met een gehoorbeperking, genieten.

Het is een visueel spektakel met muziek, gesproken taal, poppenspelers met ondersteunende gebaren, een gebarentolk en een vrolijk verhaal.

Herkenbare klassieke melodieën en beeldend poppenspel

Om dit allemaal mogelijk te maken werken de gezelschappen onder andere samen met gebarenexpert en influencer Bianca van der Horst en schrijver Mark Haayema. Mark Haayema schreef het grappige en ontroerende verhaal van Uilskuiken op herkenbare klassieke melodieën en muziek van Henk van der Schalk. Elout Hol, artistiek leider bij Theater Gnaffel, heeft de poppen gemaakt en speelt zelf ook mee. Hol: “De poppen spreken tot de verbeelding. Zowel kinderen als volwassenen hebben een enorme verbeeldingskracht waardoor de poppen tot leven komen. Volwassenen genieten in dit echte familieconcert ook van de diepere lagen.”

Ondersteunende gebaren

Tijdens het concert is er een gebarentolk aanwezig om het verhaal en de muziek te vertolken. De Gelderse en Overijsselse gezelschappen vinden het belangrijk dat kunst en cultuur toegankelijk is voor een groot publiek. Zij geloven dat dit los kan staan van gehoorbeperkingen. Gebarenexpert Bianca van der Horst: “Communiceren kan op heel veel manieren, dat is juist de kracht van muziek en theater.  In dit theaterconcert en zie je dat heel goed terug.” Naast de ondersteuning van de gebarentolk, Hanneke de Raaff, is er mobiele ringleiding aanwezig bij het concert.

Een ei-genzinnig uilskuiken

Het verhaal van Uilskuiken begint met een ei. Daar begint immers alles mee. Of nou ja, volgens sommigen met een kip. Van wie dit ei is, is de grote vraag. Plots klinkt er een eigenzinnige melodie. Scheurtjes, barstjes en kraakjes doen het ei breken. Er komt een pluizig, wonderlijk diertje uitgekropen… Het uilskuiken kijkt zijn grote ogen uit en als het zijn snavel opent… blijft het oorverdovend stil.

Vanaf zes jaar

Uilskuiken is er voor iedereen vanaf zes jaar. Online kunnen kinderen met behulp van filmpjes van Bianca van der Horst alvast de gebaren van het Uilskuikenlied oefenen. Zo kan iedereen tijdens het concert meedoen. “Het gebarenlied is voor iedereen leuk om te doen. Ons doel is dat iedereen met hetzelfde mee kan doen. Op deze manier kunnen alle samen iets bijzonders in de concertzaal ervaren,” aldus Monique Wijnker, educatiemedewerker van het orkest.

Ringleiding

Bij dit concert is mobiele ringleiding aanwezig. Dit wordt mogelijk gemaakt met de Roger Mylink halslus van Phonak. Wilt u hiervan gebruik maken? Stuur dan een bericht naar Monique Wijnker om aan te geven hoeveel personen gebruik willen maken van de mylinks. Het is belangrijk om dit zo tijdig mogelijk aan te geven, zodat er voldoende mylinks kunnen worden geregeld.

Praktische informatie

Uilskuiken wordt gespeeld in Musis (Velperbinnensingel 15), in de Parkzaal op zondag 9 februari om 11.00 uur.
De toegang is €10,- voor kinderen tot 16 jaar en €20,- voor volwassenen. Om 10.00 uur is er instrumententuin. Dit houdt in dat voorafgaand van het concert de kinderen op ontdekkingsreis kunnen door de instrumententuin. Alles bekijken, vasthouden en uitproberen. En vragen stellen aan de orkestleden natuurlijk. ‘Waar is dat klepje voor?’

Het bericht gaat verder onder de foto.
Uilskuiken vindt ook plaats in Deventer en Apeldoorn op 16 februari (respectievelijk 11.00/15.00 uur).
Voor meer informatie en het bestellen van kaarten: Het Gelders Orkest, Orkest van het Oosten en Musis.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden