Songs of Liberation met Jan Terlouw en Koninklijke Harmonie Oosterbeek in Musis Arnhem

Foto: Jan Terlouw

Een bijzonder concert in het teken van oorlog, bevrijding en vrede. Bijzondere gast is dr. Jan Terlouw, die hierover zijn gedachten zal laten gaan op zondag 9 februari om 15.00 uur in Musis Arnhem.

Het Koninklijke Harmonie Oosterbeek speelt, met een geweldige soliste, sopraan Tenar van Kooten Niekerk, en een prachtig groot koor, het Toonkunstkoor uit Wageningen, als muzikale gasten.

Vrijheid mogen vieren

Het concert is enkele maanden na de grote herdenkingen van de Slag om Arnhem. Het blikt vooruit naar mei dit jaar wanneer Nederland 75 jaar vrijheid mag vieren. Dirigent Jurgen Nab heeft met het orkest een geweldig programma voorbereid dat helemaal bij dit gegeven past. Het concert vindt ook plaats op historische grond. Musis Sacrum nog geen kilometer verwijderd van de John Frostbrug waar het tijdens de Slag om Arnhem allemaal om te doen was. Verder beleefde het gebouw zelf ook donkere dagen. Bij de Duitse bezetter was het in gebruik als Wehrmachtheim.

Thema’s oorlog en bevrijding/vrijheid

Het programma bestaat uit twee gedeelten. Voor de pauze is het thema Oorlog. Dan hoort men onder meer Mars, the bringer of War uit The Planets van Gustav Holst, D-day van Alex Poelman, Hymn to the Fallen van John Williams (met het Toonkunstkoor). Deze zijn afgewisseld met beelden van de Duitse inval, van de slag om de Grebbeberg, en van Market Garden.
Ook in de oorlog blijft de hoop bloeien. Tenar van Kooten Niekerk zingt, op basis van een sonnet van Shakespeare, I shall love but Thee van Jan Van der Roost.

Jan Terlouw

Na de pauze vieren we bevrijding en vrijheid met muziek. Dit zijn onder meer met Jupiter, bringer of Jollity uit The Planets van Holst en Wilhelm von Oranien van Richard Strauss. Natuurlijk is ook het werk te horen waaraan het concert zijn naam ontleent: Songs of Liberation van Harrie Janssen. Dit werk is gebaseerd op een aantal liederen uit Valerius’ GedenckClanck. Die herinnert aan een tijd van een andere bevrijding dan die van 1945, namelijk de strijd tegen de Spaanse overheersing. Aan dit nummer werken het Toonkunstkoor Wageningen en Tenar van Kooten Niekerk mee.

Reflectie op beide thema’s

Op beide thema’s reflecteert Jan Terlouw in een tweetal persoonlijke bijdragen. De Koninklijke Harmonie Oosterbeek is trots op zijn komst. Jan Terlouw maakte namelijk als kind en tiener de bezetting aan den lijve mee. Zijn ervaringen heeft hij gebruikt als schrijver van boeken, zoals Oorlogswinter. Na zijn carrière in de landelijke politiek werd hij onder meer Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland van 1991 tot 1996. Hierdoor ontleent hij nog steeds veel respect in deze regio.
Ook nationaal is Terlouw uitgegroeid tot een alom gewaardeerd spreker. Los van de politieke overtuigingen van hem of zijn publiek laat hij zijn gedachten gaan met groot gezag over maatschappelijk relevante thema’s.

Kaarten bestellen

Kaarten kunt u kopen bij de leden van het orkest voor €15,-. Ken je niemand uit het orkest, ga dan naar Kaartverkoop om te bestellen. Voor de Vrienden van de KHO is er de mogelijkheid om maximaal twee kaarten voor het gereduceerde tarief van €10,- te kopen. Jeugd tot en met 16 jaar kan voor €5,- naar binnen. Jeugd- en Vriendenkaarten kun je alleen kopen via de leden van de KHO of via [email protected].
NB: Op zondagmiddag is het vaak erg druk in de Arnhemse parkeergarages. Kom met het openbaar vervoer of, als je met de auto bent, kom dan heel ruim op tijd. Het kan even duren voor je een parkeerplaats hebt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden