Bezoekersaantallen Focus Filmtheater Arnhem ver boven verwachting

Foto: Focus Filmtheater

Focus Filmtheater verhuisde in mei 2018 naar het Audrey Hepburnplein. In 2019 ontving de bioscoop bijna 158.500 bezoekers.

Er is een snel groeiend aantal mensen uit Arnhem en omgeving dat het filmtheater weet te vinden.

Publiek steeds diverser

De bezoekersaantallen van Focus Filmtheater over het jaar 2019 overtreffen opnieuw alle verwachtingen. In het eerste volle jaar op de nieuwe locatie aan het Audrey Hepburnplein in Arnhem ontving het filmtheater bijna 158.500 bezoekers. Dit is ruim 47.000 meer dan in 2018 en maar liefst 50 procent meer dan verwacht. Focus ziet het publiek steeds diverser worden en is ontzettend blij met het snel groeiende aantal mensen uit Arnhem en omgeving dat het filmtheater weet te vinden. Met vijf filmzalen, een openluchtzaal op het dak en een eigentijds café-restaurant biedt het pand veel mogelijkheden voor een veelzijdige programmering voor een uiteenlopend publiek.

Best bezochte films

De best bezochte film van 2019 was, niet geheel onverwacht, Oscarwinnaar Green Book, gevolgd door The Favourite op een tweede plek. Op plaats drie was Quentin Tarantino’s Once Upon a Time in… Hollywood, deze week nog bekroond met een Golden Globe voor Beste comedy/musical. Bijzonder is het grote aantal niet Engelstalige films in de top tien. Dat waren bijvoorbeeld het Spaanse Dolor Y Gloria, de Koreaanse publiekstrekker Parasite (nu nog te zien), het Duitse Werk Ohne Autor, de Franse hit Portrait de la jeune fille en feu en Halina Reijns Nederlandse regiedebuut Instinct.
Once Upon a Time in… Hollywood is nog één keer te zien op 12 januari om 19.15 uur. Ook Parasite is nog te zien.

Speciale programma’s

Niet alleen de premièrefilms, maar ook de speciale programma’s in Focus kennen groeiende bezoekersaantallen. Zo vertoonde het filmtheater afgelopen jaar twee goed bezochte klassiekerreeksen. Dat waren films als Apocalypse Now (nog te zien), The Wizard of Oz, Blade Runner en meerdere klassiekers van grootmeesters als Bernardo Bertolucci, Andrej Tarkovski, Quentin Tarantino en Tsai Ming Liang. Daarnaast organiseerde Focus een goedbezochte tweede editie van de Arnhemse Uitnacht. Daarnaast trok het film en debatprogramma Movies that Matter On Tour een groeiend aantal bezoekers. Ook vond de eerste editie plaats van het Arnhemse Filmfestival van de Kortste Nacht in samenwerking met GoShort en Gelders Doek. Van de uitzonderlijk hete zomer genoot Focus met wekenlang uitverkochte openluchtvoorstellingen op het dak.
De jaarlijkse Boek & Film cursus blijkt populairder dan ooit met ruim 300 leden, tegenover 250 in 2018. Inmiddels telt Filmclub Arnhem ruim 600 leden die maandelijks samen een voorpremière kijken met inleiding.

Focus Junior en schoolvoorstellingen

Steeds meer kinderen en jongeren weten de weg naar Focus Filmtheater te vinden. In totaal ontving Focus Junior in 2019 ruim 8000 bezoekers, een forse stijging ten opzichte van de 4200 in 2018. Naast kwalitatieve kinderfilms waren er diverse activiteiten en de jaarlijkse Griezelavond rond Halloween. Daarnaast krijgt Focus een steeds uitgebreider educatie-aanbod met schoolvoorstellingen bij films als Das Schweigende Klassenzimmer, They Shall Not Grow Old (3D) en De Belofte van Pisa, vaak in combinatie met een inleiding of workshop. In samenwerking met Inscience was er een speciale voorstelling rondom de film Missing Link met een inleiding over DNA door een wetenschapper.

Focus | Eten + Drinken

Focus | Eten + Drinken, het café-restaurant onder één dak met het filmtheater, draait inmiddels ook op volle toeren en kijkt terug op een succesvol jaar. De combinatie van filmtheater en een volwaardige horeca blijkt een welkome aanvulling en leidt tot verrassende arrangementen. Er zijn bijvoorbeeld het wekelijkse filmontbijt op zondag, speciale menu’s bij films en de dit najaar gestarte Eetclub met maandelijks een film en bijpassende gerechten. Bovendien krijgt Focus | Eten + Drinken ook zichtbaar steeds meer bezoekers die niet naar de film gaan, maar alleen komen voor koffie, borrel, lunch of diner.

Lokale samenwerking

Op het Audrey Hepburnplein zette Focus bestaande samenwerkingen met onder andere Gelders Doek en ArtEZ voort, maar werden er ook veelvuldig interessante nieuwe samenwerkingen gestart. Zo organiseerde Focus onder andere de muzikale filmavond Kolonie in bewegend beeld in samenwerking met Museum Bronbeek en ArtEZ. De eerste editie vond plaats van het Mediakunst Festival Arnhem in samenwerking met Museum Arnhem. Verder was er een uitgebreid programma rondom de Slag om Arnhem. Daarbij waren er een aantal voorstellingen in samenwerking met Bridge to the Future. In 2019 waren er interessante samenwerkingen met lokale partijen als Introdans, Heel Gelderland Fietst, Boekhandel Hijman Ongerijmd, HAN, ROC, Politie Gelderland en meer. Ook in 2020 staat Focus Filmtheater natuurlijk weer open voor nieuwe samenwerkingen en verrassende specials.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden