10 tips om je kat bij de kerstboom weg te houden

Foto: Pixabay

Wie thuis een kat heeft zal  dit probleem vast herkennen. Zodra de kerstboom staat, worden veel katten volledig gek.

Nog erger is het als ze erin klimmen en de lampjes eruit trekken.

Verleidelijk

Waarschijnlijk ken jij het al, de verleidelijke werking een opgemaakte kerstboom op een kat kan hebben. Katten gaan vaak aan de haal met de ballen. Soms gaat zelfs de hele boom om. En dan is het ‘daaag’ dure kerstballen. Hoog tijd dus, voor de nodige tips om jouw kat ver bij je kerstboom vandaan te houden.

Vijf tips als voorbereiding

  • Begin met een kleinere boom. Deze nodigt je kat minder uit om in te klimmen. Overweeg ook om een nep boom te nemen. De naalden van een echte boom zijn namelijk giftig als je kat erop kauwt.
  • Zorg dat je de boom goed verankert. Een zwaar stuk hout kan hierbij helpen. Mocht jouw kat er dan inklimmen, dan valt de boom minder snel om.
  • Laat je kerstboom eerst een dag of twee kaal staan. Hierdoor wennen katten zich er een beetje aan, zonder dat je steeds de ballen en versieringen opraapt.
  • Zodra je gaat versieren, laat dan de onderste takken leeg. Later kun je het beste niet breekbare ballen hangen op die takken. Neem bijvoorbeeld vilt of plastic. Mocht jouw kat die er dan uit slaan, dan zijn er in ieder geval geen scherven. De kat kan zich dan niet bezeren. Ook scheelt dat voor jou in vegen en steeds nieuwe kerstballen kopen.
  • Het zien bewegen van de boom en alles wat erin hangt, inclusief het glinsteren van de decoraties, wakkert juist de interesse van je kat aan. Zorg dat je kat er niet bij is bij het versieren. Dan laat je jouw huisdier pas weer binnen in de kamer als de boom helemaal staat. Besteed er dan niet teveel aandacht aan.

‘Verboden toegang’: laatste vijf tips

  • Om te voorkomen dat je kat in de boom gaat, kun je de boom met citrus besprenkelen. Ook kun je wat sinaasappelschillen (en kruidnagel) op de onderste takken leggen. Katten houden niet van die geur.
  • De meeste katten houden niet van het geluid van zilverfolie, tenzij het een propje is. Je kunt, dus, proberen om wat vellen folie neer te leggen rondom je boom. Waarschijnlijk willen ze daar niet op lopen. Helaas, zullen niet alle katten hiervan schrikken .
  • Er is een speciale ‘Keep off spray’ te koop online of in de betere dierenwinkels.
  • Blijf je kat in de gaten houden. Zeg ‘nee’ als je kat toch met de versieringen gaat spelen of in de boom wil klimmen. Haal je kat er consequent uit en zet die bijvoorbeeld op de krabpaal.
  • Als niets helpt, dan zit er nog één ouderwetse truc op. Ga bij de boom staan en spray je kat nat met water uit de plantenspuit. Dit vinden ze uiteraard niet prettig. Herhaal dit totdat je dier snapt dat het niet in de boom mag klimmen en klauteren. Dit is nog altijd een effectieve strategie.
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden