Muurkunst Slag om Arnhem in tunnels Airborneplein

Foto: Gemeente Arnhem

De muurkunst in twee tunnels op het Airborneplein is klaar. In bijzondere creaties worden woorden en beelden afgewisseld die met de Slag om Arnhem te maken hebben.

Door het combineren van woorden uit verschillende talen met foto’s, die vanuit verschillende perspectieven te bekijken zijn, worden bezoekers en passanten aangezet tot nadenken over 75 jaar vrijheid. Talen die in het kunstwerk worden gebruikt zijn, naast Nederlands en Engels, ook Duits en Pools.

Hiermee worden ook internationale bezoekers van het Airborne monument geïnspireerd tot nadenken over oorlog en vrijheid. Na de officiële herdenking op 20 september zullen de twee andere tunnels ook van muurschilderingen worden voorzien.

Nieuwe manier van herdenken

Arnhemmers en scholen zijn ook gevraagd om met ideeën voor het kunstwerk te komen. Studenten van ArtEZ, Hogeschool voor de kunsten, hebben onder toezicht van twee artist educators van ArtEZ, Pien Maessen en Yunjei Cho, de kunstuiting uitgewerkt en aangebracht. Deze werken in de tunnels naar de Berenkuil staan symbool voor een nieuwe manier van herdenken waarbij vooral studenten en jongeren worden betrokken.

Borderlands

De creaties staan niet op zichzelf maar zijn onderdeel van een reizend kunstproject met de naam Borderlands. Dit project vertelt het menselijk verhaal achter de oorlog. Borderlands maakt deel uit van een educatieprogramma dat door Erfgoed Gelderland wordt gecoördineerd. In de provincie Gelderland zijn er zijn vijf van dit soort projecten. Kijk op de website Gelderland herdenkt voor meer info over het kunstproject

0