Rondleiding in Openluchtmuseum over bewoners in WO 2

Foto: Open Lucht Museum

In september 2019 is het 75 jaar geleden dat tijdens de evacuatie van Arnhem zo’n 600 evacuees in het Nederlands Openluchtmuseum woonden.

In de speciale Evacuatie Rondleiding worden de verhalen van deze bewoners verteld. Verder komt er ook een documentaire.

Binnenstad verwoest

De Slag om Arnhem trof de stad diep in het hart. Naast dat vrijwel de hele binnenstad was verwoest, kregen Arnhemmers het bevel om de stad binnen 48 uur te verlaten. Eén van de plekken waar zij naartoe konden gaan, was het Openluchtmuseum.

Tastbare geschiedenis

Bezoekers komen op plekken in het museum die normaal niet toegankelijk zijn. Zo komen bezoekers langs het Vissershuisje. Dit Vissershuisje was tijdens de evacuatie een winkeltje en vanuit de Koopmanswoning werden voedselbonnen gedistribueerd. De omstandigheden waren zwaar. Er was geen verwarming, elektriciteit of stromend water in de huizen en wassen deed men in de Zaanse vijver. Er worden kinderen geboren en er was een dramatische razzia waarbij verzetsman Anton Zwiers wordt doodgeschoten. Een indrukwekkende rondleiding die, in het kader van de Airborne herdenking, de geschiedenis nog tastbaarder maakt.

De rondleidingen zijn elk weekend in september te volgen om 11.00 en 13.00 uur. Als je een toegangsbewijs hebt voor het museum, kun je gratis met de rondleidingen mee.

Les van Tess

In de video afleveringen van Les van Tess, spreekt Tess onder andere met Ineke Overmars. Zij heeft de evacuatieperiode als vijfjarig meisje in het museum doorgebracht en deelt haar herinneringen aan deze tijd. Ook bezoekt Tess het Arnhems Oorlogsmuseum, waar ze objecten van de Slag om Arnhem te zien krijgt. Zie: nieuwste aflevering

Documentaire van barre tocht

Arnhemmer Henk Mos vertelt in de documentaire, Naar de bollen en terug, door het Openluchtmuseum geproduceerd, zijn persoonlijke verhaal. Het geeft een bijzondere doorkijk in het leven van een jongen wiens leven op z’n kop werd gezet. Het is een intieme documentaire geworden die het verhaal van de toen nog jonge Arnhemmer een plek geeft in de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Een barre tocht naar Leiden, het eten van tulpenbollen, de verwarring en angst die Henk voelde.

Documentaire aangeboden aan Arnhem

Het Nederlands Openluchtmuseum, Pathé bioscopen en Hotel Haarhuis bieden deze documentaire aan de stad Arnhem aan. Het is het verhaal van de stad in oorlogstijd. Alle drie hebben, namelijk, afzonderlijk ook hun historische verhaal tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdag 19 september gaat de documentaire voor genodigden officieel in première in bioscoop Pathé. Je kunt de documentaire ook bekijken in het Auditorium in het museum op onderstaande data:

15 september 12.30 – 13.30
21 september 12.30 – 13.30
22 september 12.30 – 13.30

Heb jij ook een bijzonder verhaal dat je graag met ons zou willen delen? Stuur een mailtje naar [email protected]

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen