Horsa Assault Glider staat in Oosterbeek, ondanks de hindernissen

Foto: Arnhem Nieuws

Niet alles ging volgens de planning, maar de Horsa Glider staat op haar tijdelijke plek naast De Naald in Oosterbeek.

Vanaf het uitrijden bij de Poort van voormalig vliegbasis Soesterberg ging het mis. Maar het uiteindelijke doel is geslaagd.

Romp had pech

Het is een heel verhaal, maar de eerste wagen met de vleugel reed er net langs vier dikke schroefkabels die uit het wegdek staken. Helaas lukte het niet voor de wagen met het rompdeel van de Horsa. Tien meter uit de poort stond ie stil met een lekke band. De Horsa vleugel reed door naar Oosterbeek. Toen hulp arriveerde, bleek de chauffeur in de veronderstelling te zijn dat de lange oplegger een reserveband mee had. Maar dat was niet zo.

Band wisselen

Besloten werd om één van de assen omhoog te zetten en daar een goeie band te verwisselen met de lekke voor. Daarna was het wachten op de mannen van de Koninklijke Marechaussee, die uit Oosterbeek moesten komen. Toen ze er waren kon de Horsa romp eindelijk weer op weg.

Nieuwe band erop

Op de A28 kwam ineens de as, met de lekke band, naar beneden. Na dat hersteld te hebben ging de stoet verder. Weer pech, want de as kwam een tweede keer naar beneden. Toen moest Rijkswaterstaat erbij. Een nieuwe band werd erop gezet en de romp kon verder (naar verluid bleek het missen van gewicht op de as er voor te zorgen dat die weer omlaag ging tijdens het rijden, red.). De romp arriveerde. Dan is de pech die er was ook niet meer belangrijk.

Voor de ontvangst van belangstellenden voor de Horsa Glider worden nog gastheren en gastvrouwen gezocht. Leuke klus! Heb je tijd, meld je dan aan!

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden