Vrijwilligers gezocht voor tentoonstelling van Horsa Glider Oosterbeek

Foto: Arnhem Nieuws

Vrijwilligers zijn momenteel hard aan het werk om de Horsa Assault Glider in elkaar te zetten in de enorme tent die naast De Naald in Oosterbeek staat.

Daarna zijn deze vrijwilligers klaar. Maar er zijn er zijn er meer nodig om de tentoonstelling in goeie banen te leiden.

Iconisch

De Horsa Glider, het iconische zweefvliegtuig van de Slag om Arnhem is vanaf 7 september tot en met 25 september 2019 te zien op het terrein bij de Naald. Hiervoor is de organisatie van de Horsa tentoonstelling op zoek naar vrijwilligers.

Er is al veel belangstelling voor de tentoonstelling, ook vanuit bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Naar verwachting komt er een groot publiek op af. Om dat in goede banen te leiden zijn veel vrijwilligers nodig die als gastvrouw of gastheer kunnen optreden die tijdens de openingstijden van 9.00 tot 17.00 uur aanwezig zijn. Voel jij je betrokken bij Operatie Market Garden of heb je interesse in de Slag om Arnhem?

Meld je dan aan als vrijwilliger via [email protected]! Ook EHBO’ers of BHV’ers zijn van harte welkom. En het is maar 4 kilometer van Arnhem naar Oosterbeek! Alvast bedankt voor je hulp!

Horsa Glider in Oosterbeek

Dit zweefvliegtuig ‘Horsa Glider’ (Airspeed Horsa MK1) is in Engeland herbouwd en is een kopie van de gliders die massaal werden ingezet tijdens Operatie Market Garden in september 1944. Er is relatief weinig bekend over de rol van de houten zweefvliegtuigen en hun piloten.

Tijdens Operation Market Garden zijn 629 Airspeed Horsa Gliders en 38 andere zweefvliegtuigen ingezet in de regio Wolfheze en Nijmegen. Daarvan maakten 623 gliders een succesvolle landing. De zweefvliegtuigen – zonder motorische aandrijving – vervoerden 5329 militairen, jeeps, kanonnen, aanhangwagens, motorfietsen, fietsen en zelfs een bulldozer.

Om de rol van dit iconische zweefvliegtuig beter bekend te maken onder de inwoners van de gemeente maar ook bij het grote publiek, ondersteunt gemeente Renkum dit initiatief.

Organisatie en uitvoering

Defensie draagt zorg voor transport, opbouw van het terrein en na de tentoonstelling voor de afbouw. Voor de uitvoering van de tentoonstelling is de Stichting Behoud WO II Erfgoed Gelderland verantwoordelijk. De gemeente heeft een faciliterende rol.

Na afloop van de tentoonstelling gaat het vliegtuig naar Oorlogsmuseum Overloon waar het een permanente plek krijgt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden