Het verzorgingscentrum: de centrale voedselkeuken en meer!

Foto:

In het gebied Park, verscholen achter het bosrendierenverblijf, ligt het ‘verzorgingscentrum’. Hier bevinden zich onder meer de centrale voedselkeuken en voederopslag. In grote vries- en koelcellen liggen groente, fruit, vlees en vis opgeslagen. Groente en fruit worden drie keer per week vers door de groothandel geleverd.

In grote silo’s worden allerlei verschillende brokken opgeslagen, een soort krachtvoer. Daarnaast zijn er allerlei zaadmengsels aanwezig, bijvoorbeeld voor de vogels. 

Een goed begin is het halve werk!

In het slagersgedeelte delen dierverzorgers halve karkassen van runderen in wat handzamere stukken, bijvoorbeeld voor tijgers en panters. Elders in de voedselkeuken pruttelen garnalen op het vuur, als voedsel voor bijvoorbeeld een aantal vogels in de Bush. Niet dat deze vogels in de natuur gekookte garnalen eten, maar door het kort koken worden mogelijke ziektekiemen in het voedsel gedood. Allerlei insecten, zoals meelwormen of buffalowormen, worden in het verzorgingscentrum bewaard en verzorgd totdat ze als voedseldieren aan andere dieren worden opgediend. Ook het hooi voor de dieren wordt bij het verzorgingscentrum opgeslagen. Per jaar verbruikt Burgers’ Zoo wel zo’n 150 ton hooi!

Verzorgingscentrum (1), Burgers ' Zoo Arnhem , (foto Jan Vermeer 0291, 2006) (1)

Welk menu is er vandaag?

De meeste menu’s voor de dierentuindieren worden hier samengesteld, waarbij de verzorgers per diersoort voederlijsten volgen. Groente en fruit worden gewogen en indien nodig in kleinere stukjes gesneden. Dan wordt het voer vanuit de centrale voedselkeuken gedistribueerd naar alle delen van het dierenpark. Soms gebeurt de laatste afwerking pas in de kleinere keukens op de betreffende afdeling. 

Opslag- en opvangruimte

Bij het verzorgingscentrum horen verder de opslag voor de transportkisten voor dieren en de dierenartspraktijk. Tenslotte is in dit, voor publiek niet toegankelijke, gedeelte van de dierentuin ook opvangruimte beschikbaar. Deze kan voor dieren nodig zijn, waarvoor separatie vóór of na een transport vereist is, of voor dieren die bijvoorbeeld na een veterinaire ingreep beter nog even een tijdje zonder soortgenoten ondergebracht moeten worden. Zo werd recentelijk een aardvarken aan zijn teen geopereerd en dit vrouwtje werd daarna een aantal weken in deze afdeling gehuisvest tot de wond aan haar voet goed was genezen!

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen