Met ‘western’ temperament de hele Desert bij elkaar schreeuwen

Foto:

Je zou het misschien niet verwachten, maar de twee kwartelsoorten in de Desert kunnen heel wat geluid produceren, ondanks hun kop-staartlengte van nog geen dertig centimeter. Zowel de haan van de blauwschubkwartel als van de Gambels kuifkwartel zoekt rond de schemering een hoge rots op en gaat daar vanaf staan schreeuwen om zijn territorium aan te geven. De Gambels kuifkwartel staat symbool voor het ‘oude Wilde Westen’. In westernfilms van vroeger werd de roep van deze specifieke soort gebruikt als geluidseffect om de juiste sfeer te creëren.

Goed gekuifd

Zowel bij de blauwschub- als de Gambels kuifkwartel, is de kuif van de man opvallender en groter dan die van de vrouw. Er wordt gedacht dat de man de kuif voornamelijk gebruikt bij het imponeren van het vrouwtje tijdens de balts. De kleur van de kuif wijkt af van die van het lijf, hierdoor valt hij nog meer op. Bij de blauwschubkwartel kan de kuif opgericht en neergelegd worden. In tegenstelling tot die van de Gambels kuifkwartel; bij hen is de kuif een druppelvormige hengel, die in de balts sierlijk heen en weer wordt geslingerd.

Blauwschubkwartel - Maart 2011cut

Geen gouden, maar een zwart randje

De blauwschubkwartel dankt zijn naam aan de blauw-grijze borstveren met zwarte randjes, waardoor het net lijkt of ze geschubd zijn. De rest van het lichaam is voornamelijk bruin. Hierdoor valt het vrouwtje niet op als ze in een kuiltje op de grond broedt. Er worden gemiddeld twaalf eieren gelegd en de broedtijd duurt ongeveer drieëntwintig dagen. De jongen zijn nestvlieders, dat wil zeggen dat ze na uitkomen direct het nest verlaten. Dit jaar hebben we zeventien jongen gekweekt. Ze zijn met de ouderdieren al scharrelend tussen de begroeiing te vinden.

Unieke soort

De Gambels kuifkwartel staat niet alleen symbool voor het ‘Wilde Westen’, maar ook voor de Sonora-woestijn. In de Desert wordt juist die woestijn weergegeven en daarom past deze kwartelsoort zo goed in dit plaatje. Binnen de Nederlandse dierentuinen is de Gambels kuifkwartel alleen in Burgers’ Zoo te bewonderen, maar ook binnen Europese dierentuinen is het een schaarse soort. Mede hierdoor is er achter de schermen een kweekkoppel geplaatst, waardoor er enkel een man in het aparte gedeelte (tegenover de gilamonsters) te zien is. De kweek heeft tot nu toe dit jaar vier jongen opgeleverd, maar mogelijk dat een tweede legsel eieren dit aantal nog omhoog brengt. Hopelijk zal er in de nabije toekomst ook een groepje Gambels kuifkwartels al scharrelend door de hele Desert te zien zijn. 

Blauwschubkwartel - 20111114cut (1)

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen