Wetenschappelijk zoekplaatje

In moderne dierentuinen leven dieren in ruim opgezette verblijven. Voor veel diersoorten zijn voldoende plekken om zich terug te trekken of te verstoppen belangrijk. Bezoekers waarderen het streven van dierentuinen om ruime, natuurgetrouwe verblijven te creëren – maar ze willen de dieren desondanks goed kunnen zien! Het is niet erg als één verblijf ‘leeg’ oogt. Als de bezoekers echter alsmaar grote verblijven maar geen dieren zien, zijn ze ontevreden. Met name in de Desert vinden bezoekers het soms lastig om de dieren te ontdekken. Aan de ene kant bevindt zich in het habitat woestijn van nature een geringere dichtheid aan dieren dan bijvoorbeeld op een savanne. Aan de andere kant zijn woestijndieren vaak heel goed gecamoufleerd en bovendien behoort het zich verstoppen bij veel woestijnsoorten tot het natuurlijk gedrag.

Natuurlijke beleving

Om goed inzicht te hebben hoe het met de zichtbaarheid van de dieren in ons park gesteld is, voert Burgers’ Zoo sinds een aantal jaren speciale studies uit. Hierbij lopen onderzoekers vele malen op de bezoekerspaden langs de dierverblijven, op allerlei tijdstippen en bij verschillende weersomstandigheden. Ze noteren dan of en hoeveel dieren in een verblijf te zien zijn en schrijven ook op, waar de dieren zich bevinden, of ze actief zijn en welk gedrag ze vertonen. Zo krijgen we een goed beeld van de activiteitritmes van onze dieren. En we weten wat de bezoeker gemiddeld op een dag qua dierobservaties beleeft. Als we dit beter begrijpen, kunnen we onze pogingen om een positieve natuurbeleving te genereren, beter richten.

Diervriendelijke verblijven

De analyses helpen ons echter in eerste instantie om de inrichting van dierverblijven verder te optimaliseren. Voor sommige diersoorten is het heel normaal om veel te rusten. Andere diersoorten daarentegen blijken in dierentuinen minder actief te zijn dan voor deze soort in de natuur gebruikelijk is. Biologen en dierverzorgers kunnen indien nodig en wenselijk de activiteit van deze diersoorten stimuleren door middel van verrijking. Hierdoor kan het welzijn van de dieren nog beter geborgd worden. 

Bron: Burgers'Zoo

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen