Arnhem in beweging: architectuur en stedenbouw vanaf 1980

Foto:

Aankomende week verschijnt er een nieuw overzichtswerk dat de recente stedenbouw- en architectuurgeschiedenis van Arnhem tegen het licht houdt. Het rijk geïllustreerde boek is geschreven door stedenbouwkundige Wim Lavooij en wordt uitgegeven door Uitgeverij Boekschap.

Als stad in voortdurende tweespraak met de Rijn en begrensd door de Veluwe, heeft Arnhem een unieke bouwgeschiedenis. Van ‘Haagje van het Oosten’ en brandhaard in de Tweede Wereldoorlog naar naoorlogse tweelingstad aan de rivier. Over de meer recente stedenbouw- en architectuurgeschiedenis van Arnhem – denk aan Rijnboog, Arnhem Centraal, Vogelaarwijken, Modekwartier en de uitbreiding van Arnhem Zuid – is nu een rijk geïllustreerd boek verschenen, geschreven door stedenbouwkundige Wim Lavooij. 
Acht thema’s
Het beeld van het huidige Arnhem wordt sterk bepaald door de jaren vanaf 1980: de snelle opeenvolging van planologische visies en de talloze plannen en projecten die daarvan het resultaat waren. Lavooij laat dit zien aan de hand van acht overkoepelende thema’s, zoals ‘De Arnhemse binnenstad’, ‘De grote woningbouwplannen’ of ‘Duurzaam bouwen’. Hij beschrijft het veranderende aanzien van Arnhem gedurende de laatste dertig jaar en plaatst de ontwikkelingen nadrukkelijk in de context van de geschiedenis.
arnhem-in-beweginguitgeverij-boekschap
Van Rijkerswoerd tot Rozet
Het boek biedt een fascinerende inkijk in de stedenbouwkundige, politieke en ambtelijke overwegingen en visies, (inter)nationale ontwikkelingen en plaatselijke omstandigheden die het bouwen in Arnhem hebben bepaald – en soms nog steeds bepalen. In het tweede deel van het boek belicht Lavooij maar liefst 107 architectuur- en stedenbouwprojecten. De beschrijvingen en foto’s leveren samen een breed en gevarieerd beeld op van de bouwkundige vruchten van deze periode. Van woningbouw in Rijkerswoerd tot kenniscluster Rozet, van het T-huis in park Presikhaaf tot het nieuwe Arnhem Centraal.
Over de auteur
Wim Lavooij is stedenbouwkundige. Tijdens zijn lange carrière heeft hij een diepgaande kennis opgebouwd over de (bouw)geschiedenis van Arnhem. Hij heeft er bovendien gedurende een groot aantal jaren zelf zijn steentje aan bijgedragen. Wim Lavooij schreef eerder Gebouwd in Arnhem en Twee eeuwen bouwen aan Arnhem.
Arnhem in beweging – Architectuur en stedenbouw vanaf 1980; Uitgeverij Boekschap; Auteur: Wim Lavooij; Redactie: Marlies Hummelen; 208 blz., 280 afbeeldingen; ISBN 9789490357115; Prijs € 34,50
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden