Sterke militairen nog sterker maken

Foto:

‘Militairen steunen om sterker te worden van hun ervaringen; positieve en negatieve.’ Dat is het dagelijks werk van humanistisch geestelijk verzorgers bij Defensie. En dat is ook de kern van het nummer Stronger dat Debrah Jade schreef en vertolkt voor Your Song powered by humanism. 

Zes artiesten maakten al een song voor Your Song powered by humanism, op basis van een verhaal van een militair. Debrah Jade verwoordt wat alle humanistisch geestelijk verzorgers bij Defensie doen in haar nummer Stronger. Zij schreef de tekst, Memru Renjaan componeerde de muziek. Jade verloor zelf een naaste in 2012. “Ik kwam erachter dat je zelf uit je gedachtes en emoties moet komen, maar altijd met de mensen om je heen. Je hebt elkaars steun nodig. In gesprek met Amy van Son werd ik geraakt door het concept om militairen en muziek op een positieve manier te verbinden. Het maken van deze songtekst ging snel. Want Stronger geldt voor ons allemaal. We hebben elkaar nodig in dit leven.” 
Regie 
Meegaan op uitzending en je maatje verliezen, een bijzondere vriendschap tijdens een missie die je voor een dilemma stelt, iemand die zelf een einde aan zijn leven maakt, het zijn bekende situaties voor humanistisch geestelijk verzorgers. Zij zetten zich in om medewerkers van Defensie, ongeacht rang en stand, bij te staan. Of zoals raadsvrouw Ramaya Soe-Agnie het zegt: “Ik wil het echt graag weten wat hen drijft, waarom ze zijn wie ze zijn, hoe ze leven en hoe ze zouden willen leven. Ik wil hen graag helpen zichzelf te begrijpen, tegenslagen te overwinnen en samen te zoeken naar hoe ze vanuit hun eigen kracht weer regie en verantwoordelijkheid kunnen nemen.” 
Begeleiden
Humanistisch geestelijk verzorgers vind je bij Defensie op allerlei plekken. Ze gaan mee op uitzending en op oefening. En ze steunen, adviseren, begeleiden, herdenken, praten met groepen, geven les en houden bezinningsbijeenkomsten. 
Trots
“Humanisten geloven in de eigen verantwoordelijkheid en de eigen kracht van mensen. Zij willen die kracht  mobiliseren en versterken. In alle mooie en moeilijke situaties die het leven biedt. Dat is de kern van het humanisme én  het project Your Song powered by humanism, zegt Ingeborg Takken, hoofd Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie. Zij is trots op haar geestelijk verzorgers. “Als ik zie hoe onze geestelijk verzorgers er zijn voor mensen, of ze nu commandanten adviseren, mensen begeleiden bij levensproblemen, lesgeven of mee op uitzending gaan, ze zijn er met hart en ziel.”
Your Song
Your Song powered by humanism is een project van het Humanistisch Verbond op initiatief en naar een idee van de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging bij Defensie. Het is een concept en co-creatie van Amy van Son, mogelijk gemaakt door het Humanistisch Thuisfront. Kolonel Ingeborg Takken, hoofd Humanistisch Geestelijke Verzorging Defensie: “Als we onze verhalen delen, delen we het leven zelf, onze hoop, dromen, angsten, vragen en antwoorden, onze fouten en successen.”
“Stronger” is de zevende – en laatste – song uit de serie Your Song powered by humanism. Kijk voor eerder uitgebracht songs op www.yoursong.nl 
Op de foto vlnr Raadsman Wilko Mulder, Memru Renjaan, Debrah Jade; foto: Monique Mulder
Lees ook eerdere berichten op Arnhem Nieuws: 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen