Living Statue: meer dan Levend Beeld

Tijdens het World Living Statues festival in Arnhem wordt op zondag 28 september het WK Living Statues gehouden. Zo’n 250 levende beelden dingen mee naar een titel, onder hen professionals uit binnen- en buitenland. Professional? Ja, er zijn er in Nederland ongeveer tien en Arnhem Nieuws ging op bezoek bij één van hen.

Tientallen dozen staan vakkundig gesorteerd in een grote ruimte. In het midden een grote tafel met naaimachines en in de hoek een kast vol met schmink-materialen. “Ik krijg heel veel tweedehandskleding en materiaal aangeboden en veel kan ik gebruiken. Kleding voor de beelden ontwerp ik zelf en met wat extra hulp wordt ook alles zelf gemaakt. Als het voor een act gebruikt is, dan wordt het bewaard voor een volgende keer”.
Beeldje.nl
Aan het woord is Afke Westdijk (29 jaar), afkomstig uit Arnhem en professioneel Living Statue. Samen met een vriendin stond zij in 2001 tijdens het toenmalige Rijnfestijn voor het eerst op straat als Levend Standbeeld. De Arnhemse vond het geweldig en deed een jaar later opnieuw mee met het NK Living Statues. Ze won de tweede prijs bij de amateurs met ‘Meneer & Mevrouw Edison’ en had helemaal de smaak te pakken. Samen met moeder Anny Polman en vriendin Anjo van den Berg heeft ze de activiteiten uitgebreid en dat leidde in 2008 tot een ‘eigen bedrijf’: Beeldje.nl
bxjgg51f25vesmwdmckhzay2q
Team
“Anny en Anjo hebben mij geweldig geholpen in het opzetten van het bedrijf en toen het eenmaal zover was hebben ze een stapje terug gedaan. Ze maken beiden nog deel uit van het team, dat bestaat uit zo’n 20 personen en staan ook nog regelmatig als Living Statue. In de maanden april tot en met september zijn er veel opdrachten. Er zijn dan veel evenementen en vaak worden we dan uitgenodigd om met een beeld te komen staan. Buiten deze maanden staan we veel op Kerstmarkten.” 
Feestje!!
Westdijk ontwerpt en maakt de beelden zelf in haar atelier in Velp. “Maar er worden ook beelden op aanvraag gemaakt, bijvoorbeeld bij speciale gelegenheden. Opdrachtgevers vragen daar dan een specifiek beeld bij”. De jubileum editie van World Living Statues laat zij niet onopgemerkt voorbijgaan. “Dit is voor het festival een bijzonder jaar, de 10e editie, dus daar hoort een speciaal beeld bij: Feestje!!”.
wjgoiksbj0ydyqg56d6h78es1
Afke Westdijk tijdens de workshop Living Statue op 7 september 2014
Workshop
Dit voorjaar heeft ze op basisscholen in Arnhem workshops gegeven over Living Statues. “In Arnhem ligt de oorsprong van Living Statues in Nederland. De organisatie wil het festival graag in Arnhem ‘levend’ houden en door het bij kinderen onder de aandacht te brengen zie je dat de populariteit stijgt. Dit jaar doen zo’n honderd Kids Statues mee.” De fijne kneepjes leerden de kids in extra workshops in de Rijnhal. “Hier hebben ze geleerd waar je op moet letten wanneer je een beeld ontwerpt, welk materiaal je moet gebruiken en hoe je moet schminken. Maar ook wat je moet doen als je bijvoorbeeld verkouden bent of andere ongemakken hebt.”
Nederlands Kampioen 2014
De professional won al meer dan twintig prijzen op (internationale-) festivals. Afke Westdijk is bijzonder trots op het resultaat van het afgelopen NK in Valkenburg. “Het team (met daarin Anny Polman) won de titel met “De Verwondering” en zelf haalde ik met “The Warsaw Mermaid” de tweede prijs. Stonden we daar met z’n allen op dat podium!” 
znknprsbfkptxeq2pyab9o9v0
Vragen beantwoorden tijdens een workshop
Interactie
“Zondag gaan we ons best doen voor de wereldtitel, maar de concurrentie is groot. Wij staan op het World Living Statues Festival met ‘De Verwondering’, ‘The Warsaw Mermaid’, ‘Sil de strandjutter’ en ‘Feestje!!’. De stem van het publiek is voor 50% bepalend voor het resultaat, dus die invloed is erg groot en daar spelen we op in. Met de beelden proberen we met zo min mogelijk, zoveel mogelijk te bereiken. Dat geeft interactie met het publiek en maakt het vak gelijk zo mooi.”
Kijk voor meer informatie over Beeldje.nl op: www.beeldje.nl
Lees ook: 
Foto’s: Arnhem Nieuws
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
h966eps4xkhf0wdkjtadi4mhq
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden