Winnaar voorverkiezing Stuk van het Jaar

Foto:

De winnaar van de voorverkiezing voor Stuk van het Jaar is bekend. De meeste stemmen werden uitgebracht op de ‘fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos’.

In augustus kon er gestemd worden in de voorverkiezing voor het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit de collectie van het Erfgoedcentrum Rozet. De winnaar van de voorverkiezing zal vanaf 1 oktober strijden met 50 andere stukken in de landelijke online verkiezing van ‘Stuk van het Jaar’. De hele maand oktober kan er gestemd worden op de bijzondere archiefstukken. Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar van het ‘Stuk van het Jaar’, bekendgemaakt.
De fluwelen portefeuille met zilveren zegeldoos
Dit handgeschreven document uit 1805, de ‘Franse tijd’ (1795-1813), is een verdrag tussen Nederland en Frankrijk. De Franse bezetting had Nederland sinds 1795 al meer dan 200 miljoen gulden gekost, onder andere door de verplichting tot onderhoud van het Franse bezettingsleger. Het verdrag is een voorstel aan Napoleon om Nederland hiervan te ontlasten. 
De keizer antwoordde echter dat hij het geld ook niet bezat. Nederland moest het probleem zelf maar oplossen. De zegeldoos, met het wapen van de Gelderse familie Brantsen, is in 1804 gemaakt door Jacob Bouwmeester. Op de zegel staat de Hollandse leeuw en de spreuk “Concordia res parvae crescunt”; “Eendracht maakt macht”. De zilveren zegeldoos met gegraveerde deksel, koorden van gouddraad en grote kwasten gaven het document toentertijd, maar ook nu nog, ongetwijfeld allure. 
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Twitter@arnhem_nieuwsnl
Facebook#arnhem.nieuws.nl
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden