Voorverkiezing ‘Stuk van het jaar 2014’ Gelders Archief

Het Gelders Archief is gestart met de voorverkiezing van het mooiste of meest bijzondere archiefstuk uit zijn collectie. Dit gebeurt in aanloop naar de landelijke online verkiezing ‘Stuk van het Jaar’, die in oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis plaatsvindt. Iedereen kan in deze voorverkiezing stemmen via de website of Facebookpagina van het Gelders Archief. De voorverkiezing sluit op 15 augustus.

De verkiesbare stukken hebben betrekking op het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Vriend & vijand’. Veel archieven – waaronder het Gelders Archief –  doen hieraan mee. Daarna gaat het winnende archiefstuk, het stuk met de meeste stemmen, door naar de landelijke verkiezing. Het prijkt dan naast vele andere historische juweeltjes tijdens de Maand van de Geschiedenis op www.stukvanhetjaar.nl.
nas6hn6b4661qtcosuxjl4fkt
Favoriete archiefstuk
Het Gelders Archief heeft vijf stukken uit zijn collectie geselecteerd voor de voorverkiezing. Welke stukken zijn geselecteerd? (Zie illustraties in dit bericht)
– een zwart-witfoto van een bevrijdingsoptocht in 1945, waarbij kinderen de gevangenneming van Duitse soldaten uitbeelden; 
– een spotprent uit 1854 over de Krimoorlog, waarin Europese grootmachten en Turkije vochten tegen Rusland;
– een potloodtekening uit 1845 van een pas overleden jongetje met de dood als vriend of vijand;
– een korte film over de bevrijding van Harderwijk in 1945;
– een kleurenfoto van een deel van de reactor van de Kerncentrale Dodewaard (2001).
Belangstellenden kunnen tot en met 15 augustus 2014 stemmen via:
Hier is ook meer achtergrondinformatie over de geselecteerde stukken te vinden. 
wehqebw08aqrv4d323fx6b5dv
Maand van de Geschiedenis
Het archiefstuk dat in de voorselectie de meeste stemmen krijgt, gaat door naar de landelijke verkiezing tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober. Alle deelnemende archieven presenteren vanaf 1 oktober 2014 hun ‘Stuk van het Jaar’ op www.stukvanhetjaar.nl. Archieven laten door deze verkiezingsactie zien welke interessante, vreemde, mooie, spannende en bijzondere archiefstukken zich in hun depots bevinden. De hele maand oktober kan het publiek stemmen op hun favoriete archiefstuk. 
Bij de afsluiting van de Maand van de Geschiedenis wordt de winnaar, het ‘Stuk van het Jaar 2014’, op ludieke wijze bekendgemaakt.  
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
eqora9jbo4mzsbuegk7j8xcdq
d6jbtblpwepuirm286sy282jr
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen