Tentoonstelling in vitrine Paleis van Justitie Arnhem

Foto:

Voor het paleis van Justitie in Arnhem staat een prachtige asymmetrische vitrine. Vroeger werden hier aankondigingen van zittingen op gepubliceerd. De vitrine is vrij toegankelijk voor iedereen. Het is een historisch object, dat zeer de moeite waard is om te behouden voor de stad. Plaatsmaken presenteert dit jaar in deze vitrine een tentoonstelling. 

Justitie heeft de vitrine opgeknapt en vervolgens is Plaatsmaken door initiatiefnemer Thielo Weber benaderd een passend concept te bedenken om de vitrine een herbestemming te geven. De gedachte hier achter is dat het een mooie en onverwachte plek is om met beeldende kunst de aandacht op de vitrine te vestigen.
 In 2014 richt Plaatsmaken hier vijf opeenvolgende tentoonstellingen in. Er worden kunstenaars benaderd die een bijzondere kijk hebben op passende thema’s als rechtspraak, straf of berouw. Het werk wordt vervolgens op groot formaat in de ateliers van Plaatsmaken geprint. 
Tot en met 2 juni as. is in de vitrine een viertal prints van schilderijen van kunstenaar Anya Janssen (Nijmegen, 1962) te zien. Met elkaar vertellen deze een geheimzinnig verhaal over de geschiedenis van het landgoed waar de kunstenaar woont.
arnhemplaatsmaken-3
foto: Arnhem Nieuws
Het schilderkunstig oeuvre van Anya Janssen kan gelezen worden als een verzameling van verhalen en portretten,  waarbij de kunstenaar zich altijd intensief tot het onderwerp verhoudt. Zo leidde haar fascinatie voor  grensgebieden tot het maken van het project ‘The House’ (vanaf 2014). Een plek  waar goed en kwaad, schoonheid en verval elkaar ontmoeten. 
In dit project gaat Janssen, aan de hand van (gemeente)archieven, interviews, oude foto’s, en zelfs met een Schots ‘medium’ op zoek naar de levens van de vorige bewoners van het landgoed waar Janssen zelf woont. Oorspronkelijk woonde er in de villa op dit landgoed een rijke Arnhemse familie, daarna was het een klooster van de orde van ‘Zusters van liefde’, en aansluitend een SS-hoofdkwartier. De  villa werd in 1944 volledig gebombardeerd. 
Anya Janssen concentreert zich op de geschiedenis van deze plek, vanuit de gedachte dat herinneringen en gebeurtenissen blijven rondwaren. In haar schilderijen krijgt deze reconstructie op een subtiele manier vorm. 
De tentoonstellingsperiode loopt tot 2 juni 2014.
Volg, like en deel Arnhem Nieuws op:
Google+Arnhem.nieuws.nl 
Instagramarnhem_nieuws
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen