Voor volwassenen uit de gemeenten Arnhem, Duiven, Lingewaard, Rheden, Rozendaal en Westervoort die een naaste hebben verloren na zelfdoding organiseert Pro Persona Connect de interactieve voorstelling ‘Proost op de verliezers’. Naast nabestaanden zijn ook (GGZ) hulpverleners welkom op deze avond.
Jaarlijks sterven in Nederland ongeveer 1600 mensen door zelfdoding. Een naaste verliezen door zelfdoding is een ingrijpende gebeurtenis.
Naast het verdriet om het gemis, roept een zelfdoding talloze vragen op. Veel nabestaanden vinden het moeilijk om over het verlies te praten, omdat zij zich schamen en/of zich schuldig voelen. Daardoor bestaat de kans dat nabestaanden in een sociaal isolement raken. Ook doordat zelfdoding vaak nog een taboe is in onze samenleving.
De voorstelling ‘Proost op de verliezers’ is gemaakt voor de groeiende groep nabestaanden na zelfdoding en hun naasten. Het programma is voortgekomen uit een samenwerking van drie jongvolwassen nabestaanden, een talentvolle theatergroep en preventiewerkers van Pro Persona Connect . Tijdens de avond zullen het publiek en theatergezelschap bekijken hoe rouw na zelfdoding bespreekbaar kan worden gemaakt. De dialoog in het theater is samen met een aantal nabestaanden vormgegeven.
Reactie van een bezoeker aan een eerdere voorstelling: "Zo fijn om zowel te zien wat het met de nabestaande doet en met de naasten van de nabestaande. Het ongemak mag er zijn, in alles deze avond. En de humor ook."
De voorstelling is op zaterdagavond 24 juni van 19.30 tot 22.00 uur in Theater Het Hof in Arnhem. Geïnteresseerde inwoners van de gemeente Arnhem, Duiven, Lingewaard, Rheden, Rozendaal en Westervoort kunnen zich aanmelden via [email protected] .
De kosten bedragen €5,- per persoon (minima en studenten kunnen gratis naar de voorstelling).
Pro Persona Connect afdeling Preventie organiseert dit najaar in Arnhem dit ook een gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding (8-10 bijeenkomsten). Hier vinden zonen, dochters, broers, zussen, partners en ouders begripvolle lotgenoten in elkaar. Er worden thema’s als schuldgevoelens en het waarom besproken.
Meer informatie via: [email protected] of tel. 026-3124483.