Persconferentie Rutte: "Corona is niet voorbij"

09 aug 2020, 17:06 gezondheid
coronapersconferentie6augnieuws
NPO1
Corona is niet voorbij. Premier Mark Rutte en minister Hugo De Jonge gaven donderdagavond een persconferentie over de zorg over het toenemen van het aantal besmettingen van het coronavirus.
Dit komt mede door een groeiende laksheid ten opzichte van de corona maatregelen.

Gevaarlijke opmars

Premier Rutte: “We hoopten op een zorgeloze zomer, zo lijkt het niet te worden." Het virus is volgens Rutte bezig met een gevaarlijke opmars en is nog lang niet voorbij. Hij vertelde ons dat tussen maart en juli we het virus niet onder controle kregen in Nederland. De cijfers liegen er niet om. "De winst die we kregen dreigen we te verliezen. De boodschap is simpel om een tweede lockdown te voorkomen. Anderhalve meter afstand houden, thuisblijven bij klachten, zoals verkoudheid, hoesten en koorts, laten testen, handen wassen, en het vermijden van drukte."

Laten testen

Vooral in de thuissituaties slaat het virus juist toe waar te veel mensen te dicht op elkaar zijn. Daarom is het juist belangrijk om je te houden aan de anderhalvemeter regel, ook buitenshuis, op het werk, in de horeca en op straat.
Maar zorgwekkend in Nederland is niet alleen dat de anderhalve meter steeds minder wordt nageleefd of de drukte niet vermeden, maar dat mensen zich ook niet laten testen. Minister De Jonge adviseert iedereen met milde klachten zich toch te melden voor een test.
Rutte richtte zich ook specifiek op jongeren zodat ze corona serieuzer gaan nemen. "Corona is niet voorbij, dat te denken is oerdom. Je bent verantwoordelijk voor jezelf maar ook voor anderen. Neem geen risico’s," aldus de premier.

Maatregelen getroffen

Het kritieke punt is nóg niet bereikt en ook is er nog goed zicht op de brandhaarden. Lokaal en regionaal worden maatregelen getroffen, waarbij opgeschaald kan worden naar maatregelen met een landelijk karakter. De veiligheidsregio’s zijn daar leidend in en mogen handhaven. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.

De maatregelen

  • Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
  • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 en er wordt geen alcohol gedronken.
    De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
  • De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.
  • Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van maximaal 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.) op.
  • In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden (oranje en rode landen). Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.
  • De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

  • De openingstijden van de horeca beperken;
  • Gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties;
  • Locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten;
  • Parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum;
  • Publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken;
  • Handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren;
  • Grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren;
  • Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.
(Bron: Rijksoverheid )