JAM helpt jonge moeders op weg, ook bij huiselijk geweld

16 apr 2021, 12:11 gezondheid
jamfoto bezoek jam
Stichting JAM

JAM helpt jonge moeders op weg. Jonge (alleenstaande) moeders hebben vaak ook te maken met huiselijk geweld.

Deze week bezocht wethouder zorg Roeland van der Zee de Stichting JAM en ging met hulpverleners in gesprek over huiselijk geweld. Voor jonge meiden is het moederschap niet altijd een roze wolk.

Jonge moeders staan er vaak alleen voor

Moederschap valt niet altijd mee, zeker als de vader uit beeld is of er geen sociaal vangnet is. Te vaak hebben ze te maken met huiselijk geweld. JAM ondersteunt deze jonge moeders weer regie over hun leven te krijgen.

"Veel jonge moeders weten niet goed waar ze terecht kunnen met hun vragen," aldus Van der Zee. "Terwijl ze een hoop te regelen hebben en er vaak alleen voor staan omdat de vader uit beeld is. Als je dan óók nog te maken hebt met huiselijk geweld, dan neemt de stress alleen nog maar verder toe. Het is dan heel belangrijk dat je mensen om je heen hebt die je kunt vertrouwen." JAM helpt deze moeders op weg.

Eigen ervaring

JAM is opgezet in 2009 door Lovijah Veldt die zelf op haar twintigste moeder werd. Zij zette een project op waarin zij jonge moeders helpt onder meer vanuit haar eigen ervaring. Zoiets bestond toen nauwelijks. JAM ondersteunt jonge moeders bij het vinden van hun eigen plek binnen de maatschappij. Dit doen zij bijvoorbeeld door groepsgericht leren en individuele begeleiding. De begeleiders van JAM zijn voor andere jonge moeders een rolmodel, leveren maatwerk en kijken naar wat nodig is. Ze bieden vooral vertrouwen en ruimte. Jaarlijks helpen ze zo'n vijftig tot zestig jonge moeders.

Het is niet jouw schuld

Veldt: "Jonge moeders durven zich vaak niet te melden als ze te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Er heerst nog te veel het beeld dat hun kindje dan bij ze wordt weggehaald. Wij zeggen juist: 'Durf het bespreekbaar te maken en bedenk dat het niet jouw schuld is.' Als je het niemand vertelt, dan kunnen mensen om je heen het ook niet weten." JAM heeft ook tips voor helpers: "Laat iemand merken dat je wilt helpen. En als je iets vermoedt, maak dan contact. Oordeel niet en vraag of alles goed gaat. Dat lijkt heel gewoon, maar die vraag wordt te vaak niet gesteld."

Herken huiselijk geweld

Eerder deze week organiseerde Moviera

bij JAM een voorlichting over huiselijk geweld. Bij de voorlichting komen onder meer aan bod wat de betekenis van huiselijk geweld is, hoeveel het eigenlijk voorkomt, welke vormen van geweld er zijn en welke gevolgen geweld kan hebben. Maar ook vragen als Hoe herken je huiselijk geweld of geweld binnen relaties? En een andere belangrijke vraag is Wat doe je als je geweld vermoedt bij vrienden, familie of collega’s. Of als je zelf geweld meemaakt?

Indringende portretten op Audrey Hepburnplein

"Natuurlijk hebben we de sociale wijkteams en het consultatiebureau om onze inwoners te helpen met zorg en ondersteuning', licht Van der Zee toe. 'Maar we merken ook dat niet iedereen de weg weet te vinden of soms gewoon te weinig vertrouwen heeft in de instanties. Daarom is het goed dat er ook initiatieven als JAM zijn." De wethouder sprak onder meer over huiselijk geweld en kindermishandeling en bood een exemplaar van het magazine, Wij…doorbreken de cirkel van geweld, aan Lovijah Veldt en Sandra Rutjes van JAM. In dit magazine staan de indringende portretten en verhalen van de gelijknamige tentoonstelling die tot 20 april op het Audrey Hepburnplein staat. Deze verhalen kan JAM gebruiken om het gesprek met de jonge moeders aan te gaan.