Op initiatief van het Wijkatelier van
Inloophuis Sint Marten Klarendal , maken bewoners en werkers in de wijk honderd papieren bloemen. Die worden vervolgens uitgereikt aan bewoners in de wijken Sint Marten, Klarendal en Spoorhoek.
Het gaat om diegenen die in deze coronatijd veel alleen zijn.
Verschillende partijen
Allerlei verschillende partijen zetten zich hiervoor in. Dat zijn deelnemers van de
praktijk-leerroute Arnhem-Noord , studenten van
Rijn Ijssel en de
Hogeschool Arnhem en Nijmegen(HAN), medewerkers van het pastoraat van het Inloophuis, medewerkers van
Rijnstad, en bewoners van de wijk die in uiteenlopende groepsverbanden bijeenkomen om de bloemen te maken.
Contactmoment ongelofelijk belangrijk
Op 14 en 15 april gaan participatiewerkster Anja van Hal, buurtpastor Ellie Smeekens en studenten van de verschillende betrokken opleidingen rond door de wijk om de mensen een zelfgemaakte bloem aan te bieden. "Wij gaan daarbij zeer voorzichtig te werk," vertelt Anja. "We blijven aan de voordeur staan en mijden fysieke aanrakingen. Toch is zo'n contactmoment ongelofelijk belangrijk. Je kan dan kan belangrijke signalen oppikken. En nu is het extra bijzonder, omdat een zelfgemaakte bloem meer uitdrukt dan een paar gesproken woorden. Zo weten mensen dat er aan hen gedacht wordt. Dat ze deel uitmaken van de wijk."
Inloophuis Sint Marten
Bloemen voor de Buurt is een project van het Wijkatelier, dat deel uitmaakt van Inloophuis Sint Marten, in samenwerking met participatiewerk van
Rijnstad en
Villa Klarendal en de opleidingen Rijn-IJssel en de
HAN.
"Wij maken beeldende kunst met de bewoners, voor de bewoners en door de bewoners," vertelt Berengaria Liedmeier van het Wijkatelier. "We nodigen bewoners en werkers in de wijk uit hun creatieve potentieel in te zetten voor een rijker en mooier wijkleven. Bloemen voor de Buurt is daar een goed voorbeeld van."
In hele wijk aan bloemen gewerkt
Ondertussen wordt er in de hele wijk aan de bloemen gewerkt. "Het is mooi om te zien hoe iedereen er gezamenlijk de schouders onder zet, en tegelijkertijd met de zelfgemaakte bloem iets van haar of zijn individualiteit uitdrukt," vertelt Liedmeier. "Zo ontstaan veelkleurige boeketten, die staan voor de solidariteit en de culturele rijkdom in de wijk."