Mag je de deur op slot doen van iemand met
dementie die alleen thuis woont? Mag je iemand gedwongen douchen? Als jouw naaste niet wil drinken, wat dan?
Voor inzichten in deze problematiek komt het
Arnhem Alzheimer Café met
#ACArnhemLive .
Meerdere vragen
Er zijn meerdere van dit soort vragen, zoals: hoe zit het met een pilletje door de appelmoes? Wat als jouw naaste niet naar een verzorgingstehuis wil, maar niet langer voor zichzelf kan zorgen? En wat als je naaste zich niet wil laten vaccineren, moet de familie dan toestemming geven? En aan wie kan je dit allemaal vragen?
Wet zorg en dwang
De
Wet zorg en dwang (Wzd) regelt dat er niet zomaar onvrijwillige zorg bij mensen met dementie wordt toegepast. Maar wat te doen als onvrijwillige zorg echt nodig is? Voor veel mensen is dat nog niet duidelijk. Daarom organiseert Alzheimer Café Arnhem dus een #ACArnhemLive (omdat het fysiek nog even niet mag) over de Wet zorg en dwang. In het online Alzheimer Café Arnhem (of #ACArnhemLive) leer je wat de Wet zorg en dwang inhoudt, en wat dit betekent voor jou als persoon met (beginnende) dementie,
mantelzorger/naaste, zorgprofessional...
Wanneer
Kom luisteren op 16 maart aanstaande en onze gastspreker licht je voor en beantwoordt jouw vragen. Je kunt de link opvragen via:
[email protected] .
PS: Ben je zorgprofessional, deel dit bericht dan ook met je cliënten. Uit onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat de Wzd nog onvoldoende wordt toegepast, terwijl de resultaten juist de noodzaak van de wet laten zien.