Het corona vaccinatieplan: Wanneer ben jij aan de beurt?

Foto: Stan Pittens

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid publiceerde het vaccinatieplan voor Nederland maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Op woensdag 6 januari startte de vaccinatie van medewerkers van de acute zorg en corona-afdelingen in Nederland.

Maar wanneer ben jij aan de beurt? Zie voor de Nederlandse vaccinatieplanning onderstaand overzicht. De planning is onder voorbehoud en is afhankelijk van de goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins.

Vaccinatiestrategie

  • Zorgmedewerkers van verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen, gehandicap­tenzorg, wijkverpleging en Wmo-onder­steuning tussen 6 januari en 1 mei met het vaccin BioNTech/Pfizer, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi op een aantal centrale locaties (via de GGD).
  • Verpleeghuisbewoners en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling tussen januari/februari en 1 juni met het vaccin Moderna of BioNTech/Pfizer in de instelling zelf.
  • Zorgmedewerkers acute zorg ziekenhuizen (IC en kliniek, ambulance, spoedeisende hulp) tussen 6 januari en half februari met het vaccin BioNTech/Pfizer in het ziekenhuis.
  • Intramurale GGZ-cliënten en hun zorgmedewerkers tussen februari/maart en 1 augustus met get vaccin Moderna, Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij de GGZ-instelling.
  • Thuiswonenden van 60-75 jaar tussen half maart en 1 september met het vaccin BioNTech/Pfizer op een centrale locatie (via de GGD).
  • Thuiswonenden ouder dan 75 jaar en niet mobiele thuiswonenden van 60-75 jaar tussen eind maart en 1 september met het vaccin Moderna in een huisartsenpraktijk (via de huisarts) of thuis.
  • Mensen van 18-60 jaar met een medische indicatie tussen eind februari en 1 september met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij de huisartsenpraktijk (via de huisarts).
  • Alle overige zorgmedewerkers tussen april en 1 augustus met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi bij het ziekenhuis of de instelling waar ze werken (via hun werkgever).
  • Mensen van 18-60 jaar (zonder medische indicatie) tussen april / mei en 1 september met het vaccin Astrazeneca, CureVac, Janssen of Sanofi op een centrale locatie of huisartspraktijk (via de GGD of huisarts). (Bron: RTL Nieuws)
  • De vaccinatie startte woensdag 6 januari bij medewerkers van de Acute zorg in Nederland.

De inwoners van Nederland kunnen volgens minister de Jonge vóór het vierde kwartaal van dit jaar gevaccineerd zijn, als alle bestelde vaccins tijdig worden geleverd. Kinderen onder de 18 jaar worden vooralsnog nog niet ingeënt tegen het coronavirus. Dat kan veranderen door bijvoorbeeld de besmettelijke coronavariant.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden