Vaccinatievolgorde coronavaccin bekend

Foto: Pixabay

De Nederlandse overheid heeft een vaccinatievolgorde is opgesteld.  Het gaat om een eerste indeling van wie welke vaccinatie krijgt en op welke locaties deze worden toegediend.

Er wordt gestart met zorgmedewerkers van verpleeghuizen, daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg.

Vaccinatie volgorde

Het gaat om een eerste indeling van wie welke vaccinatie krijgt en op welke locaties deze worden toegediend. Er wordt gestart met zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Zij komen in aanmerking voor inenting met het vaccin van BioNTech/Pfizer. Dat gebeurt echter alleen als dit eind december door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt goedgekeurd. Hiervoor worden dertig priklocaties ingericht in heel Nederland.
Daarna volgen de medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg. Ook zij krijgen het vaccin van BioNTech/Pfizer aangeboden. Parallel hieraan wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van verpleeghuizen met instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze groepen krijgen het vaccin van Moderna aangeboden.

Verdeling vaccin

Het vaccin van BioNTech/Pfizer is verpakt per 975 doses en moet worden bewaard bij -75°C. Om verspilling te minimaliseren, wordt dit vaccin in de eerste fase ingezet op de circa dertig centrale priklocaties. Daarbij wordt aangesloten bij bestaande testlocaties, indien geschikt. De prikstraten zijn in januari gereed.
Het vaccin van Moderna leent zich naar verwachting beter voor kleinschalige distributie. Daarom wordt dit ingezet voor bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Van het Moderna-vaccin ontvangt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 volgens de laatste berichten 390.000 doses.
Wil je de volledige routekaart van het vaccineren bekijken? Check dan de website van de Rijksoverheid.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden