Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona

Foto: arnhem.nieuws.nl

De vijfentwintig burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat.

“Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee,” aldus voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.

Dingen laten die we heel erg leuk vinden

Hij beseft dat veel mensen enorm uitkijken naar het moment dat zij mogen knallen. “Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo.”
Op de agenda van veel burgemeesters stond al langer een wens om het afsteken te verbieden. Burgemeester Schuiling liet vrijdag al weten voor een vuurwerkverbod te zijn. Het liefst willen de burgemeesters dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Maar dat is niet aan hen, verduidelijkt Bruls. Zij kunnen dit niet verplichten, dat moet het kabinet doen.

Zwaardere categorie begin dit jaar al verboden

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) kijkt met verbazing naar de roep van de burgemeesters en wijst erop dat het gebruik van onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie begin dit jaar al is verboden. “Het siervuurwerk dat overblijft, is prima te beheersen. Als dat ook niet meer mag, bestaat de kans dat mensen vuurwerk in Duitsland of België halen want daar ligt het gewoon in de winkels. Daar wordt nu al veel gekocht. De kans is dan ook groter dat ze vuurwerk meenemen dat we hier al hebben afgeschaft.”

Arnhemse afspraken

In Arnhem was het dit jaar de laatste keer dat er vuurwerk door particulieren afgestoken mocht worden. Met ingang van 2 januari volgend jaar wordt vuurwerk verboden. Mocht de Tweede Kamer besluiten om in verband met corona een landelijk vuurwerkverbod in te voeren, dan vervalt dus ook in Arnhem de laatste kans op knallen…

Debat Tweede Kamer

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over vuurwerk. GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten donderdag voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gaf vrijdag aan dat het kabinet een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling overweegt, om de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. “Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen”, stelt Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Jaarwisseling dit jaar anders dan anders

Een tijdelijk verbod wordt gesteund vanuit de zorg, politie en het Veiligheidsraad. Ook politieke partijen die normaliter tegen een vuurwerkverbod zijn, zoals als VVD en PVV, erkennen dat de jaarwisseling dit jaar anders is dan anders.
“We mogen niet doof zijn voor dit verzoek,” aldus CDA-lid Chris van Dam. Wel willen de partijen weten of een vuurwerkverbod de druk op de zorg daadwerkelijk verlaagt en of het verbod wel te handhaven is. Daarnaast vrezen meerdere partijen een toename van illegaal vuurwerk uit bijvoorbeeld Duitsland als mensen niets in Nederland mogen kopen.

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden