Nieuwe campagne: Deel je gezondheid, word stamceldonor

Foto: St. Matchis

Een ruime meerderheid van de bevolking, tachtig procent, staat zeer positief tegenover stamceldonatie, zo blijkt uit recent onderzoek. Toch moet de Stichting Matchis hard werken om elk jaar de benodigde tienduizenden nieuwe donoren te kunnen registreren.

Doorgaan met meer voorlichting en directe donorwerving dus. Deze week gaat een nieuwe campagne van start: Deel je gezondheid, word stamceldonor. Wat is stamceldonatie? Een stamceldonatie kan het enige of laatste redmiddel zijn voor patiënten met leukemie of andere vormen van bloedkanker. Bij een stamceltransplantatie haalt de arts stamcellen uit het beenmerg of uit het bloed van een gezonde donor. De patiënt krijgt deze stamcellen via een infuus.

Je deelt alles al, dus waarom ook niet je gezondheid?

Jongeren delen tegenwoordig alles. De nieuwe campagne speelt daarop in. Als je zoveel deelt, deel dan ook je gezondheid. Wie stamceldonor wordt, verhoogt de kans op een match tussen een patiënt en donor. Een-op-een is die kans heel klein. Maar als er veel donoren staan ingeschreven, dan neemt de overlevingskans voor een patiënt zeer reëel toe. De nieuwe campagne maakt vooral gebruik van social-mediakanalen, waaronder YouTube, Facebook en Instagram. Ook zijn er vanaf volgende week radiospots te horen op diverse zenders.
Kijk alvast naar de video.

Onderzoek corona en mening over stamceldonatie

Stichting Matchis heeft meerdere onderzoeken uit laten voeren over stamceldonatie. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid van Nederland (vierentachtig procent) in grote lijnen weet wat stamceldonatie is. Op het ogenblik beoordeelt tachtig procent van de bevolking stamceldonatie als zeer positief.
Dat is zes procent meer dan vlak voor de coronacrisis. Het percentage mensen dat zich zeker wil registreren, ligt rond de twintig procent. De groep die twijfelt en meer informatie nodig heeft, ligt net iets onder de vijftig procent.

Stichting Matchis

Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Voor deze patiënten (leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen) is een stamceltransplantatie vaak de laatst mogelijke behandeling, die hun leven kan redden. Op het ogenblik staan er in Nederland ruim 325.000 mensen ingeschreven als stamceldonor. Dat is veel meer dan een aantal jaren geleden. Maar nog altijd wordt niet voor elke patiënt een passende donor gevonden.
Het onderzoekstraject naar de mening onder de Nederlandse bevolking over stamceldonatie wordt uitgevoerd door Bureau Flycatcher in Maastricht. De wervingscampagne is ontwikkeld door bureau Hart Voor De Zaak uit Leiden.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden