Gps-systemen voor mensen met dementie

Foto: Alzheimer Nederland

Bewegen is goed en gezond. Daarom is het belangrijk dat je naaste met dementie zelfstandig zijn of haar dagelijkse rondje kan wandelen. Er zijn verschillende gps-systemen die hen daarbij kunnen helpen.

Gps-systemen

Gps-systemen volgen je naaste via satellieten. Zolang je naaste iets bij zich draagt met gps, kun jij haar/hem overal via internet volgen. Omdat het lokaliseren via satellieten gaat, kun je gps alleen buitenshuis gebruiken. Om die persoon te volgen heb je dus een smartphone, tablet of pc met internetverbinding nodig.

Zoek de juiste oplossing

Een goed product dat de vrijheid vergroot en aansluit bij de behoeftes en levensstijl van je naaste is erg belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden. Wat het beste bij je naaste past, hangt af van haar/zijn situatie en gevoel. Maakt je naaste bijvoorbeeld graag lange wandelingen of is het prettiger om een apparaatje te dragen waarmee zij/hij iemand kan bellen in geval van nood? Vindt die persoon het prettig door een veilig gevoel te geven dat die altijd wordt gevonden?  Of ervaart je naaste het als beklemmend dat jij precies weet waar zij/hij is?
De meningen over gps-systemen verschillen. Kijk daarom samen met je naaste wat prettig is.

Mensen met dementie over gps-systemen

Iets kiezen wat je naaste niet ziet zitten, gaat waarschijnlijk niet werken. Je naaste zal in dat geval geneigd zijn het product niet te gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat gps-systemen niet voor iedereen een eerste keuze is. Mensen met dementie vinden het vaak prettiger om persoonlijk op straat aan iemand te kunnen vragen hoe je van A naar B komt. Lees het expert-artikel van Yvette Vermeer over wat mensen met dementie van gps-systemen vinden.

Veel keus

Besluiten jullie om een gps-systeem te gaan gebruiken, dan zul je merken dat de prijzen en mogelijkheden heel divers zijn. Voor sommige systemen heb je een abonnement nodig, voor andere niet. Er zijn veel verschillende apparaten met gps erin: riemen, horloges of zelfs een inlegzool voor in de schoen.
Lees de verschillende mogelijkheden in de tips voor het kiezen van het juiste gps-systeem.

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden