Toename van ziekte-uitval onder verpleeghuispersoneel

Foto: Regina Pacis

Nu mensen die in de zorg werken zich makkelijker kunnen laten testen op het coronavirus, piekt het ziekteverzuim onder personeel in verpleeghuizen. Steeds meer zorgprofessionals testen positief en moeten thuisblijven totdat ze beter zijn.

“Daardoor is er een tekort aan zorgmedewerkers,” vertelt Conny Helder van branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ in De Telegraaf.

Uitval door ziekte, angst of uit voorzorg

Helder: “Tijdens de eerste corona-uitbraak in maart viel er ook al veel personeel uit,” door ziekte, angst of uit voorzorg om besmetting te voorkomen. “Toen hadden we geen beschermend materiaal en waren er geen testen op het virus. Het gevolg was dat er locaties waren met wel twintig procent ziekteverzuim.”

Meer besmettingen worden gevonden

Momenteel stijgt dat percentage volgens ActiZ met name in randstadssteden Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Helder: “Dat kan zo van zes naar vijftien procent gaan. Veel testen betekent dat meer besmettingen worden gevonden. En ook al achterhalen we het virus graag, we kampen daardoor wel met een tekort. In Brabant gaat het iets beter, maar ook daar zien we nieuwe haarden. Bij de 46 zorginstellingen daar is het ziektepercentage nu acht procent.”

Flexwerkers om personeelsproblemen op te lossen

De tehuizen proberen de personeelsproblemen op te lossen door flexwerkers in te zetten “en binnen de eigen organisatie te zoeken,” zegt Helder. “Wat we niet meer doen, is zorgmedewerkers van verschillende locaties op een andere locatie laten invallen. Dat moest bij de uitbraak wel vanwege de tekorten, maar de kans op besmetting is gewoon te groot.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden