Kinderen vanaf 11 mei weer naar school en sport

Foto: wikipedia

Het kabinet heeft besloten de meeste maatregelen te verlengen tot en met 19 mei. In de week vóór 19 mei beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna nodig is.

Dat maakte minister-president Mark Rutte bekend tijdens de persconferentie dinsdagavond 21 april.

Kinderen minder vatbaar

Leerlingen van basisscholen gaan vanaf 11 mei voor de helft weer naar school. De kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan weer helemaal open. Premier Rutte zegt dat middelbare scholen zich de komende weken moeten voorbereiden op een anderhalve meter-school. “We gaan er van uit dat dat op 1 juni kan.”
Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, zegt premier Mark Rutte. De reden voor de openstelling is dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat kinderen minder vatbaar zijn voor het coronavirus en meestal alleen milde klachten vertonen.

Voorkom tweede coronagolf

Volgens de premier zijn het ‘duivelse dilemma’s wat wel en wat niet versoepeld kan worden. In de basis worden de genomen maatregelen drie weken verlengd van de ‘intelligente lockdown’. De cijfers in ziekenhuizen en de intensive cares zijn hoopgevend. De druk is echter nog steeds gigantisch hoog. Daarnaast is het belangrijk dat de reguliere zorg dringend opgestart moet worden. Ook is de situatie in verpleeghuizen nog zorgwekkend.
Voorzichtigheid is geboden. Met een te snelle versoepeling volgt zeker een tweede coronagolf. Volgens Rutte wordt zelfbeheersing gevraagd van ons allemaal. “Voorzichtigheid is beter dan spijt achteraf,” aldus minister president.

Sporten, maar geen wedstrijden

Sporten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar mag wel op anderhalve meter afstand. Echter er mogen geen wedstrijden gespeeld worden, geen ouders langs de lijn en iedereen moet thuis douchen. De gemeenten zijn gevraagd hier de regie in te nemen.
Tot 20 mei blijven verpleeghuizen verboden terrein voor bezoekers in verband met het grote risico op besmetting. Ook contactberoepen, zoals bijvoorbeeld kappers en masseurs mogen niet uitgeoefend worden tot 20 mei. De onzekerheid voor deze beroepen is nog te groot, zei premier Mark Rutte.

Evenementen afgelast tot 1 september

Evenementen gaan niet door tot 1 september. Dit is een verlenging van drie maanden vanaf 1 juni. Het risico is te groot en dit besluit geeft duidelijkheid aan organisatoren. Evenementen bijvoorbeeld als Pinkpop, Lowlands en Zwarte Cross en de Nijmeegse Vierdaagse gaan niet door. Ook vindt er geen betaald voetbal plaats tot 1 september.

Basisregels blijven

De basisregels blijven ook na 28 april hetzelfde. Blijf zoveel mogelijk thuis, werk thuis, doe alleen boodschappen, houd anderhalve meter afstand. Was je handen zo vaak je kunt. De basisregels hebben ons gebracht waar we nu zijn,” aldus Rutte.
-Blijf zoveel mogelijk thuis en werk zoveel mogelijk vanuit huis.
-Moet je toch naar buiten? Houd dan anderhalve meter afstand.
-Boodschappen doen? Doe dit alleen. Het is geen familie uitje.
-Nies en hoest in je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes die je weg kunt gooien.
-Was zo vaak mogelijk je handen.
-Ben je verkouden? Blijf dan thuis. Komen er koortsklachten bij? Dan blijft het hele gezin thuis, geen -uitzonderingen mogelijk.

Houd vol, voor elkaar en met elkaar

Met iedere stap in dit proces, zullen sommige mensen opgelucht zijn, anderen juist teleurgesteld of bezorgd. Toch is dit de intelligente weg vooruit naar een gezonde samenleving, waarin mensen zich veilig voelen, kunnen ondernemen, onderwijs volgen en zich weer zo vrij mogelijk kunnen bewegen. Daarbij gebruiken we de kansrijke plannen die bedrijven en organisaties maken voor de anderhalvemetersamenleving,” aldus de Rijksoverheid.
“Elke versoepeling, hoe klein ook, vraagt om nog meer zelfbeheersing, discipline en geduld. Houd vol, doe dit voor elkaar en met elkaar,” benadrukt premier Rutte.

 

 

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden