Grensverkeer naar Duitsland mag, maar advies is: doe het niet

Foto: Gerd Altman van Pixabay

Even de grens met Duitsland oversteken om daar boodschappen te doen of benzine te tanken mag.  Dit kan ook nog nu in Duitsland vanaf vrijdag 10 april strengere maatregelen gelden tegen de verspreiding van het coronavirus.

Een hele dag gaan winkelen in een Duitse stad valt echter niet onder het toegestane kortstondige oponthoud en is dus verboden. Dat kan een boete van minimaal 200 euro opleveren.

Grensoverschrijdend

Dat zegt advocaat en honorair consul der Nederlanden Freddy Heinzel uit het Duitse Kleve. Heinzel is gespecialiseerd in grensoverschrijdende aangelegenheden. “Dat Nederlanders in het grensgebied met Noordrijn-Westfalen in Duitsland een boodschap mogen doen, wil niet zeggen dat dat ook moet gebeuren. Het dringende advies is: Doe het niet, tenzij het per se noodzakelijk is. Want anders kan het volgende week alsnog zomaar verboden zijn.”

Steekproefsgewijs controleren

De Duitse politie zal volgens Heinzel in het grensgebied met Nederland steekproefsgewijs controleren. Noordrijn-Westfalen grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel. De talloze grensposten blijven open, maar er rijdt wel meer politie aan de Duitse kant van de grens. Die zal Nederlanders zonder duidelijk doel in Duitsland meteen terugsturen. In Duitsland mogen op grond van de coronaregels maximaal twee mensen in één auto zitten, gezin of niet.

Duitse politie is streng

“Grenspendelaars of Nederlanders die beroepshalve in Duitsland moeten zijn doen er verstandig aan om officiële papieren bij zich te hebben, die aantonen dat ze echt in het buurland moeten zijn,” adviseert Heinzel. “De Duitse politie is streng. Iemand die teruggestuurd wordt en die dan een paar kilometer verderop via een andere grensovergang toch Duitsland weer inrijdt, heeft serieuze problemen als hij wordt betrapt.”

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden