Ouderen, dementie en corona

20 mrt 2020, 18:06 gezondheid
eenzaamheidzorg
Alzheimer Nederland

Ouderen lopen meer risico om geraakt te worden door het nieuwe coronavirus. Dat leidt tot minder sociaal contact en soms ook tot het missen van praktische hulp. Als een persoonlijk bezoekje er niet in zit, laat dan wat vaker van je horen.

Het is hartverwarmend om te zien welke initiatieven ontstaan. Hieronder vind je een selectie van nieuwe en bestaande initiatieven en tips om ouderen in deze moeilijke tijd te ondersteunen.

Doe iets leuks samen

De handen uit de mouwen steken kan alsnog. Even bellen of een kaartje sturen. Of kun je ‘coronaproof’ hulp aanbieden. Een klein gebaar doet veel. Contact houden kan altijd.

Denk aan het doen van een online spelletje. Foto’s delen. Samen tv kijken met de telefoon aan het oor. Een bloemetje versturen of hapje eten bezorgen. Iemand steunen gaat het makkelijkst in je eigen omgeving.

Laat zien wat je doet om wel sociaal contact te houden als je niet op bezoek kunt gaan: post dit op social media #eentegeneenzaamheid.

Speciale telefoonlijnen

Met vragen of voor een luisterend oor zijn er verschillende telefonische hulplijnen.

De Luisterlijn

(0900 – 0767) is 24/7 bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek of luisterend oor.

Ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken kunnen bellen met ANBO (0348 – 46 66 66), KBO-PCOB (030 – 3 400 600) of het Rode Kruis (070 – 4455 888).

Voor mantelzorgers is er de Mantelzorglijn (030 – 760 60 55).

Voor kinderen is er natuurlijk altijd ook de Kindertelefoon (0800 – 0432).

Hulp bieden en vragen

Ook zijn er ouderen en andere mensen in een risicogroep die liever even binnenblijven. Het is funest als ze geen mensen in hun omgeving hebben om op terug te vallen. Misschien kun je ze ondersteunen. Door een boodschap te doen bijvoorbeeld. Of als ze het openbaar vervoer willen mijden een keer te rijden.

Hulp bieden en vragen kan via de website NLvoorelkaar.nl . Veel maatschappelijke organisaties plaatsen er hun vragen en aanbod.

Kijk of jouw buurt een online platform actief is zoals Mijnbuurtje.nl of Wehelpen.nl .

Vanuit kerken en organisaties is Nietalleen.nl een speciaal platform voor het bijeenbrengen van hulp en hulpvragen.

Op social media is er ook een hashtag voor: #coronahulp. Blijf wel altijd alert op veiligheid en welke gegevens je deelt.

Actuele informatie

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor jezelf en de mensen om je heen. Actuele informatie lees je hier .

Digitale vaardigheid met helpdesk

Leren skypen met de kleinkinderen, foto’s van vroeger bekijken of handige apps gebruiken. Juist nu handig. Ouderen leren het via Welkom online

. Nu vrijwilligers niet meer op pad gestuurd kunnen worden, hebben het Nationaal Ouderenfonds en VodafoneZiggo tot en met 6 april een telefonische Helpdesk Welkom Online ingesteld.

Zelf thuis doen

Voor wie aan huis gebonden is heeft Omroep Max activiteiten op een rijtje gezet zoals afleveringen van Nederland in beweging en online exposities van musea. Bekijk het overzicht op Maxvandaag.nl .