HAN-studenten begeleiden kookworkshop voor longrevalidanten Dekkerswald

Foto: HAN

Studenten van de HAN-opleiding Voeding en Diëtetiek koken regelmatig voor verschillende groepen patiënten. Zo ook voor longrevalidanten van Radboudumc Dekkerswald, op 18 februari 2020.

De kookworkshops vinden plaats in de grote praktijkkeuken van de opleiding, Het Praktijkhuis. Suzan de Bruijn, hoofddocent bij de HAN: “We zijn gestart met kookworkshops voor longrevalidanten van het Radboudumc Dekkerswald. Inmiddels wordt de workshop meerdere malen per jaar aangeboden. Het idee is om cliënten niet alleen kennis over voeding bij te brengen, maar ook vaardigheden aan te leren.”

Minor Klinische Voeding

Studenten uit het 3e jaar van de opleiding Voeding en Diëtetiek moeten tijdens hun minor Klinische Voeding een kookworkshop organiseren voor een zorginstelling in de regio. Lisa  Nijhof, HAN-student: “In het 3e jaar van mijn opleiding heb ik deze workshop georganiseerd voor een groep nierpatiënten. Ik heb een veel beter beeld gekregen van wat (nier)patiënten nodig hebben qua voeding.” Nu, 4e jaars inmiddels, loopt Lisa stage bij Dekkerswald.

Kookworkshop voor verschillende patiënten

Jos Möller, docent en chef-kok: “De studenten benaderen zelf patiënten voor zo’n kookworkshop bij zorginstellingen in de regio. Denk aan patiënten met diabetes, nierpatiënten of longrevalidanten. Vorig jaar hadden we ouders van kinderen met epilepsie-aanvallen in huis.” Ter voorbereiding op de kookworkshop voor longrevalidanten van Dekkerswald maakte Jos een stamppotje klaar. “We kregen een paar cliënten die koolhydraatarm eten. Dat doe ik met gebakken kool en koolraap, in plaats van met aardappels.”

Begeleiding door studenten

Tijdens de workshop maakten de cliënten, onder begeleiding van studenten, drie gerechtjes klaar: kipsalade, viscurry en andijviestamppot. In principe wordt het voor iedereen op maat aangeboden. Dat kan van alles zijn, eiwitrijk eten, energieverrijkt, lactosevrij, et cetera, afhankelijk van de situatie van de cliënt. Na afloop krijgen de deelnemers het receptenboekje mee.

Contact

Heb je ook interesse in een kookworkshop voor cliënten? Neem dan contact op met de HAN afdeling Voeding en Diëtetiek, via Suzan de Bruijn, [email protected] of Marcel Fransen, [email protected]

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden