Op je eigen manier oud(er) worden, in Arnhem kan het

19 dec , 9:16 Gemeente
op je eigen manier ouder worden in arnhem kan het gemeente arnhem
Gemeente Arnhem

Arnhemse 55-plussers moeten op hun eigen manier vitaal oud worden, actief betrokken blijven en hun levenservaring kunnen delen.

Zo wordt de stad inclusiever en veerkrachtiger. Dat is de boodschap van het gemeentelijke integrale beleidsplan ‘Op eigen wijze oud(er) worden in Arnhem’.

Beweging creëren van zorg naar preventie

Met het plan, dat samen met inwoners en betrokken maatschappelijke organisaties werd opgesteld, wil de gemeente een beweging creëren van zorg naar preventie, waarin mensen omzien naar elkaar.  Wethouder Bob Roelofs (Ouderenbeleid): "Onze ouderen zijn een verrijking voor de stad. Hun kennis en levenservaring zijn van onschatbare waarde. Ook als je ouder wordt, wil je wel gezien worden en je eigen bijdrage leveren. Met dit plan willen we niet alleen inspelen op de uitdagingen van vergrijzing, maar vooral kansen creëren. Samen bouwen we aan een stad waarin iedereen kan floreren."

Toenemend aandeel ouderen 

De Arnhemse samenleving verandert. Mensen leven langer, waardoor het aandeel ouderen toeneemt. In 2050 is een op de acht inwoners 75-plus. Mensen wonen langer thuis en krijgen naarmate de leeftijd vordert complexere zorgvragen. De gemeente Arnhem bereidt zich daarom voor op wat de dubbele vergrijzing wordt genoemd: de groep ouderen wordt groter en de gemiddelde leeftijd van de inwoners hoger. Deze vergrijzing maakt het noodzakelijk niet alleen de zorg zelf, maar vooral de zorg voor elkaar anders te organiseren. 

Zorgzaam en inclusief 

Arnhem zet daarom in op het creëren van een inclusieve woonomgeving, zodat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen, bij voorkeur in hun eigen buurt. Vroeg investeren in een gezonde leefstijl helpt bij zo lang mogelijk vitaal ouder worden. Daarom wil de gemeente een gezonde levensstijl stimuleren, bijvoorbeeld door voorlichting over voeding en beweging. Ook valpreventie speelt hierin een belangrijke rol. In wijken met veel ouderen zet Arnhem in op leeftijds- en dementievriendelijke infrastructuren. Bovendien wil de gemeente bij woningbouw of -renovatie meer aandacht voor levensloopbestendige woonvormen en innovatieve technologie. 

Een veerkrachtige stad 

Door ontmoeting te stimuleren, van huiskamergesprek tot vrijwilligerswerk, blijven ouderen actief en breiden hun sociale netwerk uit. Dit verhoogt hun vitaliteit en vermindert hun zorgbehoefte. De gemeente streeft naar meer verbinding in de wijk, waardoor buren elkaar beter weten te vinden.

Bob Roelofs: "Vitaal ouder worden doe je niet alleen. We hebben elkaar nodig om een veerkrachtige stad te zijn."