Gemeente Arnhem wil het komende jaar blijven investeren in de aanpak tegen energiearmoede.
Dat hulp tegen energiearmoede nog steeds nodig is, blijkt mede door het aantal aanmeldingen. Afgelopen november kwamen de meeste aanmeldingen binnen sinds de start van de AAEA.
AAEA al 10.000 ondersteund
Met de Arnhemse Aanpak Energiearmoede (AAEA) heeft de gemeente met tal van partners, sinds de start in 2021, rond de 10.000 Arnhemmers ondersteund die worstelen met energiearmoede. 5.200 unieke huishoudens werden geholpen met directe ondersteuning, en duizenden anderen via educatieve en wijkgerichte activiteiten. De gemeente wil tot eind 2025 dat cijfer nog flink verhogen.
Wethouder Duurzaamheid in Arnhem, Cathelijne Bouwkamp: "Wanneer
energiekosten omhoog gaan, voelt vrijwel elke Arnhemmer dat. Met
instabiele gasprijzen en een onvoorspelbare inflatie zorgen woningen
waar weinig energie wordt verbruikt voor meer rust. Ik ben ongelofelijk
trots op energiecoaches, buurtklussers en de gehele Energiebank die
langs gaan bij Arnhemmers thuis, op school en bij buurthuizen om te
informeren, ondersteunen en klussen om woningen zuiniger te maken. De
cijfers die we hebben van de afgelopen jaren stemmen hoopvol, en
tegelijkertijd weten we dat er nog een serieus lange weg is om armoede
tegen te gaan. Ik ben blij dat we met hun expertise en
doorzettingskracht op weg kunnen naar een stad waar energiearmoede
steeds minder voorkomt."
De cijfers
De AAEA, gestart in februari 2021, heeft zich gericht op het verlagen van energielasten en het bevorderen van energiebesparing bij de inwoners van Arnhem. Sindsdien zijn:
Ook hebben educatieve activiteiten ongeveer 1.700 jongeren per jaar bereikt, zijn 500 basisschoolkinderen betrokken via lessen en wijkactiviteiten en werden 1.500 bewoners bereikt via wijkgerichte energiebijeenkomsten.
Vertrouwensband opbouwen
De Arnhemse aanpak onderscheidt zich door energiecoaches de tijd te geven om een vertrouwensband op te bouwen met Arnhemmers. Om hen advies te geven en direct kleine energiebesparende middelen te installeren. Daarnaast voeren lokale klussers middelgrote energiebesparende maatregelen uit, zoals cv-optimalisatie en het ophangen van isolerende gordijnen. Deze aanpak motiveert bewoners ook om zelf actief bij te dragen. Ook werken er veel verschillende organisaties samen, zodat Arnhemmers snel aan kunnen kloppen voor hulp. In Presikhaaf zijn bijvoorbeeld door samenwerking met gemeenschappen en lokale partners nieuwe netwerken ontstaan die huishoudens in energiearmoede beter bereiken.
Samenwerking met woningcorporaties en scholen
Ongeveer 80 procent van de Arnhemmers in energiearmoede woont in sociale huurwoningen. Door samen te werken met woningcorporaties zijn prioriteitsgebieden bepaald en gezamenlijke acties opgezet. Dit heeft geleid tot een grotere instroom van aanvragen voor energiecoaches en buurtklussers. Ook op scholen wordt bewustzijn gecreëerd. Elk jaar krijgen 1.700 middelbare scholieren les over energiebesparing. Bij basisscholen wordt het thema tijdens wijkactiviteiten en gastlessen behandeld.
Vooruitblik op 2025
De gemeente Arnhem zet zich daarnaast in voor een nieuwe strategie na 2025 om de energietransitie rechtvaardig voort te zetten. Met het resterende budget en nieuwe Europese middelen wordt de aanpak uitgebreid, met als doel:
Energietoeslag en aanvullende maatregelen
Inwoners met een laag inkomen hebben extra ondersteuning ontvangen, zoals een energietoeslag van €1.300,- in 2022 en 2023, aangevuld met een Arnhemse wintertoeslag van €250,-. Daarnaast is de regeling voor Duurzame Gebruiksgoederen verbeterd, zodat huishoudens energiezuinig witgoed kunnen aanvragen.
Bouwen aan een duurzame beweging
De AAEA heeft niet alleen energielasten verlaagd, maar ook bijgedragen aan bewustwording en sociale samenhang in de stad. Dankzij de nauwe samenwerking met partners en wijknetwerken is Arnhem uitgegroeid tot een voorbeeldstad in de aanpak van energiearmoede.