Er moeten meer sociale huurwoningen komen in Arnhem.
Met 35 procent woningcorporatiehuur in de stad en vernieuwende woonconcepten moet wonen in alle wijken in de stad voor meer mensen betaalbaar en haalbaar zijn.
Paul Smeulders, wethouder Wonen: “Sociale huurwoningen zijn meer dan een vangnet, ze vormen één van de fundamenten waarop onze stad gebouwd is. Deze huizen zijn een thuis voor mensen ongeacht hun inkomen of achtergrond. Ik ben heel blij met de afspraken die we gemaakt hebben. Juist omdat ze niet alleen met corporaties, maar ook met de huurdersverenigingen zijn gemaakt."
35 procent corporatiehuur
In de afspraken staat het doel om toe te groeien naar minstens 35 procent corporatiehuur in heel Arnhem. Dit is meer dan veel andere gemeenten. Daarnaast blijven sociale huurwoningen behouden in de stad doordat woningcorporaties terughoudend zijn met de verkoop ervan. Tegelijkertijd worden er sociale huurwoningen bijgebouwd, zodat het aanbod niet slinkt.
Tot en met 2028 worden in Arnhem zo’n 1.600 nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Door nieuwe sociale huurwoningen vooral in de veerkrachtige wijken in Arnhem-West te plannen, wil de gemeente Arnhem-Oost ontlasten en de kloof in de stad verminderen.
Vernieuwende concepten voor verschillende doelgroepen
Verhuiscoaches en schimmelexpert
De gemeente Arnhem blijft bovendien praktisch maatwerk bieden aan individuele bewoners. Verhuiscoaches staan in 2025 klaar om bewoners te begeleiden die binnen de stad willen verhuizen naar een woning die beter past bij hun situatie. Ook bieden de gemeente en corporaties specialistische ondersteuning met een schimmelexpert, die bewoners helpt vocht- en schimmelproblemen effectief aan te pakken. Tot slot zetten community builders zich in om netwerken van bewoners in wooncomplexen en buurten op te bouwen.
Corporaties gaan bestaande woningen met een energielabel E, F en G verduurzamen. Daarnaast worden de huurwoningen klimaatbestendig gemaakt, bijvoorbeeld door vergroening, circulair materiaalgebruik en zonwering.
Afspraken met woningcorporaties en huurdersorganisaties
Op 11 december ondertekende wethouder Smeulders namens de gemeente Arnhem de afspraken met woningcorporaties Vivare, Portaal en Volkshuisvesting en huurdersorganisaties HOVAR en HOP. Dit jaar is gekozen om deze afspraken niet jaarlijks te herzien, maar ze vijfjaarlijks op te stellen. Hierdoor willen de partijen de nadruk leggen op de uitvoering van de plannen. Jaarlijks wordt hierover verslag gedaan aan de gemeenteraad.