Het Rijk, de provincie Gelderland en achttien gemeenten maken afspraken om samen snel meer woningen te bouwen in de regio Arnhem-Nijmegen. Tot 2025 moeten er 20.000 woningen bijkomen.
Op de lange termijn zelfs 50.000 tot 60.000.
De afgelopen jaren is de regio als geheel snel gegroeid. De steden Arnhem en Nijmegen in het bijzonder groeien hard. De prognoses tot 2030 en 2040 laten zien dat deze groei doorzet. Ook lopen de woningtekorten op. Verder zijn de complexe leefbaarheidsopgaven, de strategische ligging en de groene ambities van de regio heel belangrijk. Want die zijn mede aanleiding geweest voor het sluiten van een Woondeal.
De Woondeal moet ervoor zorgen dat er sneller en meer betaalbare huur- en koopwoningen worden bijgebouwd. Het versterken van het groene profiel en ook het bereikbaar houden van de regio zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Daarnaast wordt ingezet op het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid.
De Woondeal Arnhem-Nijmegen is de zesde Woondeal die de minister tekent. Dat komt doordat in deze regio een forse woningbouwopgave ligt. Het doel van de Woondeal is het bundelen van krachten van verschillende overheidslagen. Daarmee is er niet alleen structureel verbeteren van de woningbouwproductie. Ook het functioneren van de woningmarkt en de leefbaarheid in deze groene en inclusieve regio zouden vooruitgaan. De realisatie van de woonopgaven in de regio is slechts mogelijk door samenwerking tussen overheden, woningcorporaties en marktpartijen zoals beleggers en (bouw)ontwikkelaars. De Woondeal is het startpunt van een langjarig samenwerkingstraject tussen de partijen.