Online seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft veel impact op het slachtoffer en de naaste omgeving.
Daarom start er op initiatief van de gemeente
Arnhem na de zomervakantie een bewustwordingscampagne over online seksueel grensoverschrijdend gedrag voor ouders/opvoeders én jongeren. Hieronder vind je alvast enige
tips.
Over 'Care, don’t share'
De bewustwordingscampagne 'Care, don’t share' is een initiatief van
gemeente Arnhem en richt zich op het bieden van inzicht en advies aan jongeren en ouders/opvoeders over online seksuele grensoverschrijding. 'Care, don’t share' wil zo graag bijdragen bij aan het bevorderen van gezonde online interacties en het voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. De kick-off van dit initiatief vindt plaats op 18 september.
Nu smartphone bij zich
Herinner je je nog die eerste zomerliefde? Het mijmeren, je verlangen om door diegene opgemerkt te worden? Je wangen die rood kleurden bij oogcontact. De ellenlange zomers. De geur van zonnebrand. Het zoeken naar bevestiging, terwijl je tegelijkertijd het gevoel had, midden in het leven te staan. Dat jij al wel wist hoe de wereld in elkaar zat. Het samenzijn met je vrienden, of misschien het thuisblijven terwijl iedereen weg was. De behoefte aan vrijheid. De behoefte aan lol. Je behoefte aan aandacht. Je zag weinig tot geen gevaar. Dat gevoel is bij de huidige generatie nog steeds hetzelfde, echter hebben pubers nu allemaal een smartphone bij zich. En juist dat kan een risico zijn bij eerste verliefdheden. Ze hebben naast hun drang naar (online) seksuele vrijheid ook te maken met een onderlinge afhankelijkheid van elkaar en de omgeving: Wordt er beeldmateriaal gemaakt? Wordt intiem materiaal wel of niet verspreid? Wordt er wel of niet exposed, geshamed, geblamed? Online seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft veel impact op het slachtoffer en de naaste omgeving. Daarom start er op initiatief van de gemeente Arnhem na de zomervakantie een bewustwordingscampagne over online seksueel grensoverschrijdend gedrag voor ouders/opvoeders én jongeren.
Nu alvast wat tips:
- Zorg dat je puber afspraken met vrienden maakt over bikini- en strandfoto’s. Hoe ga je met elkaars beeldmateriaal om?
- Check regelmatig bij je puber, met wie er online contact is en met wie er gegevens worden uitgewisseld.
- Spreek een codewoord af: als jouw puber dat woord appt, dan bel je direct je kind en zegt dat het onmiddellijk naar huis (de caravan, tent, enzovoort) moet komen, omdat…en/of je zegt dat je je puber meteen op komt halen. Zo red je je kind uit een bepaalde situatie.
- Al is het ook voor jou vakantie: Blijf alert met opgroeiende pubers, ze kunnen dan al wel zwemmen, maar misschien nog niet zo goed grensoverschrijdende situaties inschatten.
- Check samen de instellingen op de socials: staat alles op openbaar? Dat is niet echt veilig, zo is je kind door iedereen te vinden. Je kunt ook kiezen voor ‘privé’ of voor ‘sommige vrienden’.
Heldere afspraken
“Als je voor de vakantie heldere afspraken maakt, geeft dat tijdens de vakantie veel meer rust,” aldus Jacqueline Kleijer, mediapedagoog en projectleider 'Care, don’t share'. “Zo kunnen zowel ouders als jongeren optimaal genieten van een zorgeloze en veilige zomervakantie.”
Meer informatie
De kick-off van dit initiatief vindt plaats op 18 september 2024. Voor meer informatie neem contact op met Jacqueline Kleijer, mediapedagoog en projectleider van 'Care, don’t share': 06-41 41 24 43 of
[email protected] .