Parkeergarage Rozet krijgt een flinke opknapbeurt: de garage wordt lichter, ruimer en er komt meer service. Daarnaast wordt hij op de toekomst voorbereid als duurzame mobiliteitshub.
Er komen onder meer oplaadpunten voor elektrische auto's, die stroom krijgen via zonnepanelen op het dak.
Onder de nieuw te bouwen appartementen van Bartok Park komt een bewaakte fietsenstalling, waar je ook je e-bike kunt opladen. Daarnaast kun je er gebruikmaken van elektrische deelfietsen en elektrische deelauto's: een duurzame mobiliteitshub. Dat plan stuurt het college vandaag naar de gemeenteraad.
De bestaande parkeergarage Rozet krijgt zo'n zestig extra parkeerplaatsen. Dat kan door bestaande bergingen in de garage weg te halen en er parkeervakken van te maken. Deze plaatsen zijn ook voor toekomstige bewoners van Bartok Park en maken dus deze nieuwbouw mede mogelijk. Wethouder mobiliteit Roeland van der Zee: "We maken de parkeergarage beter en gastvrijer. Meer ruimte, meer licht, een goede bewegwijzering, het maakt dat bezoekers de garage als veel prettiger zullen ervaren."
D
aarnaast heeft de gemeente plannen voor een zonnedak voor de opwek van schone energie. Met die schone energie kunnen autorijders hun elektrische auto opladen. Dat zijn er om te beginnen enkele tientallen, maar op termijn meer dan honderd. Voor zulke aantallen is een innovatief laadsysteem nodig. Dit systeem wordt tevens voorbereid op bi-directioneel laden. Dat wil zeggen dat auto's ook stroom aan het elektriciteitsnet kunnen leveren als er veel vraag is. Bij de plannen worden Arnhemse bedrijven betrokken.
"Bereikbaarheid is een absolute voorwaarde voor een aantrekkelijke binnenstad," aldus Van der Zee. "Steeds meer mensen komen op de fiets naar de binnenstad. Die willen hun fiets dan wel graag op een goede en veilige plek parkeren. Zeker bij Rozet, waar nu geen stalling is." Om het duurzame knooppunt compleet te maken, wordt de halte Rijnstraat een uitstaphalte voor het toekomstige hoogwaardig openbaar vervoer. Dat zijn snelle en comfortabele buslijnen tussen Arnhem en de regio. Zo wordt het voor steeds meer mensen aantrekkelijk om in Arnhem te vertoeven. "Zo kun je vanaf Rozet overstappen naar welk vervoermiddel jou het beste uitkomt."
In de toekomstige fietsenstalling is plaats voor ongeveer 650 fietsen. Het is de bedoeling dat de stalling makkelijk toegankelijk is, zonder steile helling of lange loopafstanden. De fietsenstalling ligt straks pal aan de snelle fietsroute van Arnhem naar Oosterbeek. Steeds meer mensen maken gebruik van deelfietsen en deelauto's. De gemeente verwacht dat dit in de toekomst nóg meer worden. Daarom krijgt deze mobiliteitshub ook elektrische deelfietsen en deelauto's.
De totale verwachte investering is € 9,4 miljoen, waarvan € 5,8 miljoen momenteel beschikbaar is, mede vanuit de Arnhemse Herstelagenda Coronacrisis. Het project wordt daarom gefaseerd uitgevoerd. Daarnaast gaat de gemeente op zoek naar cofinanciering. Het is de bedoeling om nog dit jaar te starten met de eerste fase, met de verbouwing van de parkeergarage. Deze eerste fase moet zijn afgerond als de woningen in Bartok Park opgeleverd worden, naar verwachting begin 2024.