De eerste groep Oekraïense vluchtelingen die taallessen hebben gevolgd in Arnhem zijn vandaag officieel klaar met hun taalcursus. Op vrijdag 20 januari ontvingen twintig Oekraïners in Rozet hun taalcertificaat.
De cursisten hebben minimaal 125 uur erkende Nederlandse taalles gehad, dat staat gelijk aan een A1- of A2-niveau.
“Taal is ontzettend belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving,” zegt wethouder Bob Roelofs. “We zijn trots op de Oekraïners, die ondanks alle heftigheid in hun land, ontzettend gemotiveerd waren om meteen Nederlands of Engels te leren. Daar plukken zij en de stad nu de vruchten van. Veel Oekraïners zijn aan het werk op plekken waar ze heel hard nodig zijn. Als het aan ons ligt zou het vanaf de eerste dag leren van de taal de norm moeten zijn bij alle vluchtelingen.”
De bijeenkomst vrijdag 20 januari in Rozet was niet zonder emotie. De uit Charkiv gevluchte Tetiana vertelde in het Nederlands hoe blij ze was met de hartelijke ontvangst in Arnhem, hoe vriendelijk de mensen in de stad zijn. Ze bedankte de gemeente , Rozet en Rijn IJssel voor de mogelijkheid om te mogen studeren en werken. Als afsluiter bedankte ze alle inwoners van Arnhem en zei ze dat we samen de oorlog zullen winnen. Na afloop kregen alle deelnemers een certificaat uit handen van hun docent Jolanda Sinnema.
Speciaal voor volwassen Oekraïners in de gemeentelijke en particuliere opvang verzorgt Rijn IJssel in samenwerking met Rozet een training Nederlandse of Engelse taal. Tijdens deze taaltraining leren Oekraïners de basis van de Nederlandse of Engelse taal om bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt te kunnen functioneren. Deze investering wordt gedaan door de gemeente Arnhem en is kosteloos voor de Oekraïense vluchtelingen. In totaal zijn er vijf groepen van ongeveer twintig Oekraïners bezig met de taallessen.
Teamleider Educatie Marjan van den Broek van Rijn IJssel is trots op de deelnemers: “Het doel van de lessen was dat Oekraïners een snelle start konden maken in Nederland en dat is gelukt. Inmiddels werkt 80 procent van de mensen. Dat is ook de reden waarom we veel lessen van overdag hebben verplaatst naar de avonduren.” De gemeente zet de lessen voort en zal blijft zich inzetten om vluchtelingen te helpen om zo snel mogelijk mee te draaien in de samenleving.