Burgemeester Ahmed Marcouch heeft een bedrijfsverzamelgebouw deels gesloten voor drie maanden tot 2 februari. De politie en de netbeheerder hebben in een loods aan de Cruquiusweg een professionele hennepkwekerij in aanbouw gevonden.
Ook zonder planten zijn de voorbereidingshandelingen strafbaar, stelt de
Opiumwet die een dwangsom of sluiting vraagt.
'Criminelen moeten onze stad uit'
Alles was ingericht voor meer dan achthonderd planten in vier grote kweekruimten, met onder meer lampen, filters, groeimiddelen en ventilatoren, constateerde de politie. Onderzoek heeft uitgewezen dat geknoeid is met de meterkast om illegaal stroom af te tappen. Dat is gevaarlijk, daarom besluit Marcouch tot sluiten: "Ik wil de naastgelegen ondernemers en de bezoekers van omliggende bedrijven beschermen tegen brandgevaar en tegen crimineel geweld." En er is een tweede reden: "Criminelen moeten onze stad uit, zeker drugsgerelateerde criminelen die van doen krijgen met afrekeningen en grof geweld aantrekken."
Drugs geschiedenis
Het Arnhemse Broek heeft een geschiedenis met drugsgerelateerde criminaliteit. Onlangs is nog aan de Leemansweg een bedrijfspand gesloten van dezelfde eigenaar, na de vondst van een grote hennepkwekerij, De afgelopen zeven jaar zijn elf hennepkwekerijen opgerold en bovendien is hier een lab ontmanteld voor de sterk verslavende harddrug crystal meth. Dat is beduidend vaker dan op andere bedrijventerreinen in
Arnhem.
Marcouch heeft de mogelijkheid het pand voor zes maanden te sluiten, maar om de loop eruit te halen kan drie maanden volstaan. De burgemeester vertrouwt erop dat de eigenaar maatregelen neemt die de kans op herhaling klein maken: persoonlijk het verhuurde eigendom in ogenschouw nemen en geen contante betalingen accepteren. "U bent de eigenaar, u draagt verantwoordelijkheid voor wat gebeurt in uw verhuurde pand,’ schrijft hij. Hierbij reageert hij op de zienswijze: ‘U heeft een inspanningsverplichting om al bij de intake uw huurder te screenen en vervolgens tijdens het beheer zelf langs te gaan om persoonlijk toe te zien op het gebruik’. Wordt de komende drie maanden de zegel verbroken, dan volgt maximaal twee jaar celstraf of €22.500,- boete.
Melden
Wie in de omgeving verblijft, herkent een hennepkwekerij door: henneplucht, dichtgeplakte ramen, condens op de ramen, felle lampen die lang branden en het voortdurende geluid van afzuiginstallaties. Ook komen in het dichte pand op rare tijden mensen binnen en vinden activiteiten plaats.
Burgemeester Marcouch moedigt melden aan, bij de politie via 0900 – 8844 en bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 – 7000 of
Meldmisdaadanoniem .