Huiselijk geweld melden via apotheek

13 mei 2020, 9:00 Gemeenteberichten
pharmacy 3215049 1920
Pixabay
Met het codewoord ‘masker 19’ kunnen slachtoffers vanaf 1 mei bij de apotheek een melding doen van huiselijk geweld. Als een slachtoffer de woorden ‘masker 19’ uitspreekt, weet de apotheker dat de klant een melding wil doen van huiselijk geweld.
Daarop wordt Veilig Thuis gewaarschuwd. Het codewoord biedt zo uitkomst voor slachtoffers die in deze tijd niet naar een veilige plek kunnen om huiselijk geweld telefonisch te melden. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ( VWS ), minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en apothekersorganisatie KNMP willen met deze nieuwe mogelijkheid het melden van huiselijk geweld laagdrempeliger maken.

Extra mogelijkheid om hulp te vragen

Huiselijk geweld melden kan in eerste instantie door telefonisch contact op te nemen met Veilig Thuis of, bij een levensbedreigende situatie, met de politie. In sommige gevallen is het voor slachtoffers lastig om te bellen zonder dat de dader dit merkt, zeker nu iedereen tijdens de coronacrisis zoveel mogelijk thuis is.
Minister De Jonge: “Als het thuis niet veilig is, is deze tijd extra zwaar. Juist nu mag slachtoffers niets in de weg staan om huiselijk geweld te melden. Iedere drempel om te melden moeten we wegnemen. Het codewoord bij de apotheek is een extra mogelijkheid voor slachtoffers om hulp te vragen.”



Veilig Thuis

Alle apotheken in Nederland ondernemen actie als iemand het codewoord noemt. Als een slachtoffer het codewoord ‘masker 19’ gebruikt bij de apotheek, en alleen is, nodigt de apotheker diegene uit om in een aparte ruimte samen Veilig Thuis te bellen. Als het slachtoffer samen met een ander de apotheek bezoekt, neemt de apotheker zelf contact op met Veilig Thuis. Het melden van huiselijk geweld via een codewoord bij de apotheek is al eerder in een aantal andere landen ingevoerd.

Ook bij vermoedens

Ben je slachtoffer van huiselijk geweld of heb je vermoedens van huiselijk geweld in je omgeving? Je kunt iets doen door erover te praten of door advies te vragen. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis . Ben je in direct gevaar? Bel dan 112.