Gemeente Arnhem is officieel dementievriendelijk

26 jan , 16:47 Gemeenteberichten
dementievriendelijke gemeentegemeente arnhem
Gemeente Arnhem
Arnhem mag zich officieel een dementievriendelijke gemeente noemen. Wethouder Bob Roelofs ontving vandaag namens de gemeente het certificaat uit handen van Alzheimer Nederland.
In de gemeente Arnhem wonen op dit moment circa 2.300 mensen met dementie (van wie 1.300 thuiswonend). De verwachting is dat dit aantal in 2050 is gegroeid naar 5.100.
Van links naar rechts op de foto: Alexander van de Koevering, lid van het college van bestuur van Rijn IJssel; Bob Roelofs, wethouder Ouderen van gemeente Arnhem; Frank van der Lende, dagvoorzitter; Jarina Rombouts, Alzheimer Nederland.

Geen eindstation

Bob Roelofs, wethouder Ouderen: "Het groeiende aantal mensen met dementie dwingt ons om onze gemeente anders in te richten. Zeker als je bedenkt dat dementie ook steeds vaker jonge mensen treft. Zo’n certificaat haal je niet alleen, dat danken wij aan de intensieve samenwerking met onze partners in het werkveld. Maar dit is zeker geen eindstation, het is een voortdurende ontwikkeling. Samen met inwoners en professionals willen we kijken hoe we onze dementievriendelijke gemeente nog verder kunnen verbeteren."
Aan de certificering gingen twee toetsmomenten vooraf, waarin Alzheimer Nederland
beoordeelde in hoeverre de gemeente Arnhem inwoners, bedrijven en andere instellingen faciliteert om een dementievriendelijke samenleving te realiseren.

Herkend en geaccepteerd

De gemeente Arnhem fungeerde in de afgelopen tijd als kartrekker binnen het regionale Netwerk Dementievriendelijk Arnhem en omstreken (NDAO) . Binnen het NDAO heeft Arnhem verschillende stappen gezet om dementievriendelijk te worden. Zo is er in de gemeente onder andere aandacht voor dagactiviteiten, informatie over dementie en ondersteuning van mantelzorgers.
Mark Lauriks, wethouder Welzijn: "Een dementievriendelijke stad gaat verder dan alleen goede zorg voor mensen met dementie. De zorg voor hun mantelzorgers is net zo belangrijk. Want zij zijn vaak het fundament waarop mensen met dementie terug kunnen vallen. Door voldoende aandacht te geven aan dagbesteding en ontmoetingsplekken voor mensen met dementie en ouderen in de wijk krijgen mantelzorgers de ruimte die ze zelf nodig hebben om er voor hun geliefde te zijn. Dat is nodig, want ruim de helft van de mensen met dementie woont thuis. En dat is alleen maar mogelijk dankzij alle fantastische mantelzorgers die onze stad kent en omdat onze mantelzorgorganisaties de beste zijn in het land, dat blijkt wel uit de beoordeling van Alzheimer Nederland."