Vandaag, maandag 28 maart start de jaarlijkse Week van het Geld. Deze week wordt extra aandacht besteed aan financiële educatie van kinderen en jongeren.
Dat gebeurt in Arnhem door gastlessen op scholen van burgemeester Ahmed Marcouch, influencer Defano Holwijn en de politie.
Als kinderen en jongeren weten hoe ze met geld om moeten gaan, kunnen geldproblemen en schulden vaak worden voorkomen. Het structureel bespreekbaar maken van geldzaken thuis en op school en het aanleren van financiële vaardigheden is heel belangrijk.
En juist in deze tijd waarin producten steeds duurder worden door de energiecrisis, is het goed dat kinderen al op jonge leeftijd leren om bewust keuzes te maken waaraan ze hun geld uitgeven. Wethouder schulddienstverlening, Martien Louwers onderstreept dit: “Een schuld is soms snel gemaakt. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen al jong leren om met geld om te gaan. De acties in de Week van het Geld dragen daaraan bij. Ik roep ook alle ouders op: ‘Praat met je kinderen over geld!’ En als er toch schulden zijn, dan is er ook gewoon hulp.”
Tijdens de Week van het Geld krijgt financiële educatie extra aandacht. Welzijnsorganisatie Rijnstad organiseert, in samenwerking met de gemeente Arnhem, de volgende activiteiten:
Jeugdwerker Joyce Verhoef van Rijnstad: “Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd op een laagdrempelige manier spelenderwijs kunnen leren hoe ze om moeten gaan met geld. We hebben daarom een Schatkist vol met spelmateriaal ontwikkeld, zodat iedere Jeugdwerker gericht met het thema financiële educatie aan de slag kan gaan. Vanaf De Week van het geld is werken met de Schatkist standaard onderdeel van het programma van het Jeugdwerk van Rijnstad.”
Dit is dit jaar het thema van de Week van het geld. Het gaat hierbij om de voortdurende digitalisering, de verschillende verschijningsvormen van geld en betalen, en de veiligheid ervan. Want online winkels zijn altijd open, steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal en jongeren betalen, met euro’s via online bankieren of crypto-valuta, via hun mobiele telefoon. De wereld wordt steeds digitaler. Hoe gaan kinderen en jongeren daar verstandig mee om en hoe veilig is digitaal betalen? Daarover gaan Ahmed Marcouch, Defano Holwijn en de politie met de Arnhemse jeugd in gesprek.