Biodiversiteit bloeit: geen gif, wel bloemen en dieren

04 dec 2023, 13:30 Gemeenteberichten
biodiversiteitgemeentearnheminput
20 hectare landbouwgrond in de parken Zypendaal en Gulden Bodem komt weer in beheer van de gemeente Arnhem. Het gaat om percelen die eigendom zijn van de gemeente, maar die de afgelopen zeventig jaar verpacht werden aan een agrariër.
Arnhem wil de grond natuurinclusief gaan beheren. "Dit moet een prachtig gebied worden, waar we landbouw en natuur weer met elkaar verbinden," aldus wethouder stadslandbouw en biodiversiteit Marco van der Wel.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen meer

Gulden Bodem en Zypendaal zijn bosrijke parken. Maar soms liggen er achter de bomen akkers verscholen. Vanaf 1 januari 2024 neemt de gemeente Arnhem
zelf weer het beheer overvan deze gronden. Van der Wel: "Het beheer wordt natuurinclusief. Dat betekent geen chemische bestrijdingsmiddelen, geen drijfmes of kunstmest en geen beregening. Maar wel natuurinclusieve strokenteelt, wintervoedselakkers en bloemrijk hooiland. Komend jaarlaten we de landbouwgrond tot rust komen, zodat het bodemleven zich kan herstellen. We gaan het land alleen ecologisch maaien. In de tussentijd maken we een plan over hoe we de akkers gaan beheren. Mogelijk gaan we dit als gemeente zelf doen, of samen met een andere partij."

Prachtige en groene stad

Door natuurinclusief beheer wordt de waterkwaliteit van de Jansbeek, die in park Zypendaal ontspringt, beter. Ook wordt de structuur en kwaliteit van de bodem gaat vooruit, zodat deze makkelijker water vasthoudt. Daarmee draagt het ook bij aan een klimaatbestendige stad. Van der Wel: "Er zullen gewassen worden verbouwd zoals lupine, luzerne, boekweit, haver en wintertarwe, omzoomd met bloemrijke akkerranden. De natuurlijke inrichting is goed voor bijen en vlinders, patrijzen en veldleeuweriken en heel veel andere dieren."
De gemeente begint deze winterperiode wel al met de bosranden. "De overgang van bos naar akker is nu vrij hard, met een boomrand en weinig struiken. Er komt een geleidelijke overgang door aan de bosranden Amerikaanse vogelkers en Amerikaanse eik te verwijderen en daar inheemse struiken aan te planten," vertelt Van der Wel. "Hiermee maken we Arnhem weer een stuk mooier en groener voor mens en dier."

Zypendaal en Gulden Bodem

Park Zypendaal was ooit een landgoed met vrij veel akkerbouw. In de loop der eeuwen, voor het laatst in 1864, werd het steeds verder omgevormd tot park in een Engelse landschapsstijl. Dat betekent: golvende gazons, vijvers, informele beplanting en pittoreske structuren. De Jansbeek ontspringt in het park. Gulden Bodem, dat ooit één geheel vormde met Zypendaal en dus dezelfde landschapskenmerken heeft, is wat bosrijker met onder meer drie kastanjes uit de zeventiende eeuw. Beide parken zijn rijksmonumenten.