De Arnhemse basisschool De Werf (Presikhaaf) kan zich komend jaar de kampioen noemen van het jaarlijkse debattoernooi voor scholieren. Burgemeester Ahmed Marcouch reikte in het provinciehuis de beker en de medailles uit.
De tweede prijs ging naar Basisschool het Mozaïek Zwanebloemlaan, eveneens uit Arnhem (Malburgen). De derde prijs was voor de Evangelische Basisschool Online uit Eindhoven.
De jury motiveerde de beste prestaties met de natuurlijke en overtuigende wijze van presenteren, de degelijk onderbouwde argumenten en de duidelijke samenwerking in de teams.
De improvisatiestelling, deze hebben de kinderen ter plekke zonder hulp van hun meester of juf voorbereid, luidde: ‘Het Jeugdjournaal moet voor de helft uit leuke berichten bestaan.’
Meer dan 75 scholieren ontvingen ter plekke een certificaat voor hun bijdrage. Zij deden mee in twaalf schoolteams uit het hele land, elk team met zes of zeven deelnemers. De lof van de jury is voor de argumenten, flair en welsprekendheid waarmee de stellingen werden aangevallen en verdedigd. "Debatteren kun je leren," is de boodschap van Conny Ettema, al veertig jaar schooldocent, intussen docententrainer en nog steeds twee dagen aan basisschool Mozaïek verbonden als schooljuf. "Ik hoorde mijn leerlingen na de moord op Theo van Gogh dingen zeggen die ik eerder nooit gehoord had," zo motiveert zij haar inspanningen om kinderen te leren debatteren. Zowel bij Kindcentrum De Werf als het Mozaïek hoort debatteren bij aardrijkskunde en geschiedenis in het vak wereldoriëntatie en wordt het als naschoolse cursus aangeboden.
"Oefenen, oefenen, oefenen," beaamt burgemeester Ahmed Marcouch en richt zich ook tot de ouders die mee zijn gekomen. Voor de docenten onderstreept hij de noodzaak om naast de toernooien het vermogen tot argumenteren op te nemen in het reguliere lesprogramma: "Waar kinderen hun meningen kunnen beargumenteren, wint kennis verzamelen en nadenken en verdwijnt pesten." Overtuigingskracht ontstaat waar kinderen zich kunnen verplaatsen in andere mensen, heeft hij gemerkt. Zelf maakte hij kennis met het vermogen van de Nederlands taal tot inlevingsvermogen en al debatterend nieuwe ideeën te vinden, toen hij als tienjarig jongetje naar Nederland kwam. Marcouch: "Bescheidenheid was een deugd in mijn opvoeding, maar om contact te maken en ideeën te ontwikkelen heb je inlevingsvermogen, moed en taal nodig. Dat moet je oefenen."
"Vragen stellen; de vragensteller bepaalt hoe het debat loopt, dat heb ik geleerd van de journalisten," stelt Marcouch, vijftien jaar geleden gelauwerd bij de winnaarslunch van, toen nog, prins Willem Alexander en prinses Maxima in Huis ten Bosch dankzij zijn bijdragen aan televisiedebatten: "Achter elke vraag ligt een behoefte die verwijst naar een tekort. Het beste idee wil problemen oplossen en past bij onze drijfveren om elkaar te helpen."