Arnhem blijft groeien en bloeien als een aantrekkelijke stad om te werken en te wonen. Dat blijkt uit cijfers van de jaarlijkse 'Staat van de Stad'.
Een uitvoerige monitor die inzicht biedt in de ontwikkelingen op het gebied van onder meer wonen, economie, welzijn, veiligheid en duurzaamheid.
200.000 inwoners in 2050
Ondanks de wooncrisis zijn er in Arnhem het afgelopen jaar 832 woningen bijgekomen, waarmee het totaal aantal woningen op meer dan 80.000 komt. In 2023 groeide de bevolking van Arnhem met 1.865 inwoners naar een totaal van 167.629. Bijzonder is dat voor het eerst uit de lange termijn inschattingen blijkt dat Arnhem in 2050 de grens van 200.000 inwoners passeert.
Wethouder wonen Paul Smeulders: “Arnhem is een prachtige stad waar veel mensen willen wonen. We groeien mogelijk naar 200.000 inwoners in 2050, dat biedt kansen maar zorgt ook voor uitdagingen. We blijven doorgaan met het duurzaam en toekomstgericht door ontwikkelen van de stad. Zo houden we Arnhem groen en leefbaar voor onze inwoners, nu en in de toekomst.”
Verdubbeling woningen met energielabel A
Op het gebied van duurzaamheid en milieu laat Arnhem positieve ontwikkelingen zien. De CO2-uitstoot is sinds 2016 met een kwart gedaald, en het percentage woningen met een energielabel A is bijna verdubbeld sinds 2018.
Aantal banen omhoog, werkloosheid omlaag
De arbeidsmarkt in Arnhem laat een gezonde groei zien met meer banen en een lagere werkloosheid. De cijfers zijn weer op het niveau van voor de coronapandemie.
Presentatie met SCP-directeur Van Oudenhoven
De 'Staat van de Stad' werd op de Politieke Avond van de gemeenteraad op woensdagavond 17 april gepresenteerd. Karen van Oudenhoven, directeur van het
Sociaal en Cultureel Planbureau, heeft een inleiding houden en in gesprek gaan met de gemeenteraad. Inwoners van Arnhem waren welkom om deze informatieve avond bij te wonen.